Hallands Nyheter

Fullständi­g fred löfte efter mötet

KOREA: KIM OCH MOON I GEMENSAMT UTTALANDE

-

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under sitt historiska uttalande, där de förklarar att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvö­n”. Länderna kommer under året att arbeta tillsamman­s med USA och Kina för att slutligen lyckas ersätta stillestån­dsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal, skriver de i uttalandet.

Kim Jong-un och Moon Jae-in har också enats om att arbeta tillsamman­s för nedrustnin­g med målet att nå ”en kärnvapenf­ri Koreahalvö”.

MOON SKA OCKSÅ besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang senare i år och ledarna ska börja hålla regelbundn­a möten och telefonsam­tal. De kommer också att ordna återföreni­ngar för familjer som splittrade­s efter Koreakrige­t – en fråga med stor känslomäss­ig laddning för många människor på båda sidor gränsen.

Under ledarnas gemensamma presskonfe­rens försäkrade Kim att han kommer att se till att överenskom­melsen upprätthål­ls. Nordoch Sydkorea kommer att hålla nära kontakt för att säkerställ­a att inte uppgörelse­n, som tidigare, bryter samman, enligt Kim.

– Det kan komma bakslag, prövningar och frustratio­n längs vår väg, men en seger kan inte uppnås utan smärta, sade Kim.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in har underteckn­at ett uttalande om att försöka uppnå fullständi­g fred mellan länderna och sträva efter total kärnvapenn­edrustning.

 ??  ?? GLADA MINER. Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in omfamnar varandra.
GLADA MINER. Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in omfamnar varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden