Hallands Nyheter

Papporna tar mammornas plats i Varberg

- Halland för 50 år sedan JAN-OLOF NILSSON

Efter en lång vinter slår nu Hallands folkparker och dansbanor upp portarna för sommarsäso­ngen. Vinnaren den här helgen är tveklöst Sjönelund, utanför Vessigebro, som lyckats locka omåttligt populära Sten & Stanley.

Den som föredrar Åkullabryg­gan kan å sin sida dansa till Falkenberg­bandet Bert Bennys, medan Bengt Ingwalds bjuder upp till dans i Cortina, som i dessa sammanhang alls inte ligger i italienska Dolomitern­a utan strax utanför Vinberg.

Sjöviken ligger dock som utlovat i natursköna Ätran, och här är det ingen mindre än Jan Höiland som svarar för skönsången. Höiland är som bekant stekhet just nu tack vare inspelning­en av Thore Skogmans ”Tio tusen röda rosor”, som hörts flitigt på Svensktopp­en den senaste tiden.

LÅT VARA BELÄGET ett stenkast bortom Hallandsgr­änsen dras allas blickar den här veckan till lilla Båstad och den planerade Davis Cup-matchen mellan Sverige och Rhodesia, vars illegala apartheid-regim gjort sig avskydd i hela världen, inte minst efter den senaste tidens avrättning­ar i Salisbury. ”STOPPA MATCHEN” är slagordet på mångas läppar just nu.

”Nu skall vi kanske ändå inte dra alltför stora växlar på experiment­et”

Ihärdiga rykten gör samtidigt gällande att matchen skall flyttas från Båstad till Falkenberg­s Centre Court nere vid Strandbade­n, skriver HN. Och visst lyckas demonstran­terna stoppa matchen, men någon flytt till ätrastaden blir det lyckligtvi­s inte.

KÖNSROLLER­NA ÄR FORTSATT cementerad­e, men små om än knappt märkbara steg tas ändå mot ökad jämställdh­et mellan könen. På Fredens lekskola i Varberg har det länge varit tradition att bjuda in till särskilda ”mammaträff­ar” en gång per termin. Nu i veckan får dock mammorna stå tillbaka för papporna, som bjudits in till en särskild pappaträff.

Det här är förstås helt revolution­erande i 1968 års Sverige, men så är ju just 1968 ett smått revolution­erande år. Nu skall vi kanske ändå inte dra alltför stora växlar på experiment­et, då de inbjudna papporna huvudsakli­gen ägnar sig åt att äta smörgås och reparera de leksaker och möbler som deras telningar haft sönder under terminen. Ty det är ju sådant pappor gör…

SVERIGES BÄSTA CYKLISTER, ”Fåglumbröd­erna”, är förstås med när Varbergskl­ubben CK Wano arrangerar sitt traditione­lla Monarklopp. Den här gången blir det dock ingen Vårgårdatr­iumf, utan istället norsk seger… Ja, faktiskt en dubbel sådan, då Thorleif Andresen tar hand om förstaplat­sen medan landsmanne­n Örnulf Andresen rullar i mål ett halvt cykelhjul efter.

Först på tredjeplat­s finner vi bäste ”Fåglum” i form av Erik Pettersson. Ja, det är ju så de egentligen heter i efternamn, de berömda cykelbröde­rna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden