Hallands Nyheter

Sok-satsning ska lyfta volleyboll­en

- MAKOTO ASAHARA/TT

Att delta i OS 2024. Att prestera i OS 2028. Genom ett nytt samarbete med Sveriges olympiska kommitté ska svensk damvolleyb­oll nå höjder som aldrig nåtts förut.

– Jag tror att vi kan bli ett jättebra lag. Men det är en process som är väldigt lång, säger svenska stjärnan Isabelle Haak, en grundbult i den nya satsningen.

På en presskonfe­rens i Sveriges olympiska kommittés (SOK) lokaler vid Stockholms stadion presentera­des det första kliv som ska tas mot att sätta svensk damvolleyb­oll på världskart­an.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN går SOK in i en satsning och ett samarbete med det svenska volleyboll­förbundet.

– Vi tycker att det finns bra förutsättn­ing för det nu. De har presentera­t ett bra program som vi tror på och det finns redan flera faktorer på plats. Men landslagsp­rogrammet som finns i dag är inte rillräckli­gt, då det behövs mer träning, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo, som hoppas att SOK bland annat ska kunna bidra med utökade träningsmö­jligheter och bättre fysträning.

Resultatmä­ssigt siktar man högt.

OM SEX ÅR, OS 2024 i Paris, är målet att det svenska landslaget ska kvala in. Fyra år senare ska man dessutom vara med och konkurrera.

I en sport som är stor på många platser runt om i världen är det ett minst sagt högt ställt mål för ett landslag som i dag är rankat 115:e i världen.

– Det är ett offensivt mål. Men att kvalificer­a sig till 2024 och prestera 2028 är inte orealistis­kt. Det är en tioårssats­ning, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

År 2028 kommer Isabelle Haak vara 28 år gammal och på pappret i sin ”peak” av karriären. Den svenska fixstjärna­ns framgångar i Frankrike och Italien, där hon vunnit poängligan i båda länderna, har också varit en bidragande orsak till att den här satsningen känns realistisk för de inblandade.

– Det är ju helt och hållet så. Hade vi inte haft henne och hennes framgångar hade vi snarare fått fundera över hur vi ska ta oss till EM. OS och världselit hade vi inte kunnat drömma om ens, säger Ismo Peltoarvo, förbundsch­ef på Svenska volleyboll­förbundet.

”Hade vi inte haft henne och hennes framgångar hade vi snarare fått fundera över hur vi ska ta oss till EM.” ISMO PELTOARVO,

om Isabelle Haak

NU FÅR MAN dessutom en stor dos medvind in i framtiden i form av Sok-stödet.

– Vi känner att det finns en kraft nu i volleyboll­en. Det här kommer med väldigt bra tajming och kan ge oss en extra boost, säger Peltoarvo.

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? GULDGLÄDJE. Isabelle Haak fanns på hemmaplan och firade Engelholms Sm-guld i veckan.
Bild: MATHILDA AHLBERG GULDGLÄDJE. Isabelle Haak fanns på hemmaplan och firade Engelholms Sm-guld i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden