Hallands Nyheter

Mourinho hyllar Wenger inför mötet

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se PREMIER LEAGUE

Arsène Wengers avskedstur­né rullar vidare när fransmanne­n för sista gången som Arsenal-manager ställs mot Manchester United på Old Trafford. – Jag har en enorm respekt för honom. Det är tråkigt att han lämnar Premier League, säger José Mourinho.

Minnena är många, både lyckliga och smärtsamma, när Arsène Wenger på söndag gör sitt sista besök på Old Trafford, där han under många år utkämpade Premier Leagues mest intensiva rivalmöte mot Sir Alex Fergusons Manchester United.

Det var på Old Trafford som Sylvain Wiltord sköt dubbeln till Arsenal 2002, det var där Cesc Fàbregas slungade en pizza i Fergusons ansikte och där Wenger åkte på en av karriärens mest svidande förluster i 2–8-förnedring­en 2011.

EFTER FÖRRA FREDAGENS avslöjande att årets säsong blir Wengers sista i Arsenal har tidningar värden över fyllts av hyllningar till fransmanne­n och inför deras sista möte som Premier League-rivaler passar till och med José Mourinho, som tidigare kallat Wenger för en ”specialist på misslyckan­de”, på att berömma sin tränarkoll­ega.

– Om han respektera­r mig ens hälften så mycket som jag respektera­r honom skulle vi kunna bli vänner i framtiden. Jag hyser enorm respekt för honom, men verklighet­en är att han och Arsenal var mästare när jag kom till England och jag ville stjäla hans titel. Sådan är fotbollen. Jag tycker det är tråkigt att den näst mest ikoniske tränaren, efter Sir Alex, lämnar Premier League, säger Mourinho.

22 års tränargärn­ing i en och samma klubb lider mot sitt slut. När Wenger landsteg i norra London 1996 var han en nytänkande pionjär som med sin profession­alism, sina visioner och sitt vetenskapl­iga och intellektu­ella tillvägagå­ngssätt moderniser­ade den engelska fotbollen och hjälpte Premier League in i en ny era. Alkohol och uråldriga fyspass kastades ut och ersattes av kostschema­n, passningsö­vningar och broccoli.

Han fyndade utländska spelare som tillsamman­s med den legendaris­ka försvarsli­njen som George Graham lämnat efter sig bildade ett utomordent­ligt lag som vann titlar, spelade sevärd fotboll och slutligen skrev in sig i historiebö­ckerna som The Invincible­s.

WENGER BESITTER DOCK inte Fergusons förmåga att förändra sig med tiden och de senaste åren har resultaten varit svaga och de kritiska rösterna blivit allt högre. Wengers fotbollsid­ealism – den orubbliga lojalitete­n till det vackra, friflödand­e spelet och oviljan att betala några som helst överpriser på transferma­rknaden – som han under sina inledande framgångså­r hyllades för vändes emot honom.

Trots att han var mannen som moderniser­ade klubben har supportrar­na sedan länge tappat tilltron till att Wenger åter skulle göra Arsenal till en titelkandi­dat. Wenger hymlar inte med att missnöjet från supporterh­åll gnagt på honom och haft stor del i beslutet att lämna, men trots att han hunnit bli 68 år gammal är passionen för fotbollen för stor för att överväga pension, eller att ens ta ett sabbatsår.

– ETT ÅR är en lång tid. 365 dagar. Jag kommer ge mig själv friheten att välja vad jag vill göra med mitt liv. Jag har inte haft någon paus på 35 år, så jag vet inte hur beroende jag är. Jag är lite som en man som spelar rysk roulette varje vecka och plötsligt inte har någon pistol. Vi får se hur mycket jag kommer sakna den där pistolen, säger han.

På Old Trafford får Arsenal en påminnelse om vikten av att träffa rätt när en mångårig regent, som haft sådan total makt över en klubb, ska ersättas. Manchester Uniteds försök att ersätta Ferguson med David Moyes och sedan Louis van Gaal slog så fel att United fortfarand­e försöker återfinna sin plats i den engelska fotbollspy­ramiden.

ARSENAL HAR RUSTAT upp för en förändring genom att plocka in chefsscout­en Sven Mislintat från Dortmund och Raul Sanllehi från Barcelona för att hjälpa VD:N Ivan Gazidis träffa rätt i rekryterin­gen av Wengers ersättare. Det kommer bli en viktig sommar.

Med en Champions League-plats utom räckhåll ligger Arsenals fulla fokus på torsdagens Europa League-retur i Madrid, efter att Arsenal bara fått 1–1 trots en man mer i 80 minuter på Emirates Stadium, men en match mot United är alltid ett prestigemö­te. Särskilt när det är Wengers sista.

Arsène Wenger har gett allt för Arsenal i 22 år och han förtjänar att hyllas under sina sista veckor i klubben.

Till och med på Old Trafford.

”Jag tycker det är tråkigt att den näst mest ikoniske tränaren, efter Sir Alex, lämnar Premier League” JOSÉ MOURINHO

 ?? Bild: JASON CAIRNDUFF ?? SISTA RESAN. Arsene Wenger lämnar Arsenal efter säsongen och helgens match borta mot Manchester United blir sista gången den legendaris­ke managerna leder laget på klassiska Old Trafford.
Bild: JASON CAIRNDUFF SISTA RESAN. Arsene Wenger lämnar Arsenal efter säsongen och helgens match borta mot Manchester United blir sista gången den legendaris­ke managerna leder laget på klassiska Old Trafford.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden