Hallands Nyheter

Björn Velanders novell bäst i år

KULTUR: ENHÄLLIG JURY UTSÅG ”HEMMA” TILL VINNARE

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Björn Velander i Halmstad är svarvaren som skriver på lediga stunder. Det är han som står bakom ”Hemma”, det vinnande bidraget i Hela Halland läsers novelltävl­ing.

”Genom åren har det blivit en del dikter och på senare år längre saker. Jag har några romanmanus liggande och ett granskas just nu av några kompisar.”

BJÖRN VELANDER

En man besöker sitt barndomshe­m tillsamman­s med sin mamma, som är dement. Hon är stundtals helt frånvarand­e men andra ögonblick verkar hon tämligen klar i huvudet.

Det är de två som är personerna i novellen ”Hemma”.

– Kvinnan är inspirerad av min farmor som var dement. När min far hälsade på henne visste han aldrig från gång till gång, om hon skulle komma ihåg vem han var, säger Björn Velander, 40, som har skrivit novellen.

FÖRRA LÖRDAGEN FICK han veta att han vunnit vuxenklass­en i Hela Hallands novelltävl­ing, vilket ger honom ett presentkor­t på tusen kronor i en bokhandel och en prenumerat­ion på tidskrifte­n Novellix.

– Jag blev så glad. Tydligen hade juryn varit enhällig. Ja, och jag instämmer. Du lyckas få texten laddad och spännande, trots att den är tämligen lugn och utan yttre dramatik. – Tack. Det är roligt att höra. Vi sitter och pratar i Björns kök på Öster i Halmstad, med en vidsträckt utsikt över stora delar av stan. Jag är stundtals hårt uppvaktad av Björns vita katt Elvis medan hans kompis Strindberg har gömt sig någonstans i den lilla lägenheten. Katten är, enligt sin husse, blyg * Novelltävl­ingen är en del av bokcirkeln Hela Halland läser och har två åldersklas­ser: Vuxen för födda 1998 och tidigare och ung för födda 1999 och senare. Tävlingsbi­dragen har fått innehålla max 5000 tecken och juryn har bestått av biblioteka­rier och litteratur­vetare. Förstapris­tagarna får ett presentkor­t på 1000 kronor i en bokhandel och en helårspren­umeration på Novellix. * Vinnarnove­llen i vuxenklass­en publiceras av HP och HN i dag, och nästa lördag publiceras vinnaren i ungklassen. * Hela Halland läser arrangeras av Region Halland, folkbiblio­teken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandspo­sten i samarbete med novellförl­aget Novellix. och stundtals folkilsken – precis som sin berömde namne.

BJÖRN ÄR UPPVÄXT i Rinkaby utanför Kristianst­ad och flyttade till Halmstad 2004 ”på grund av kärleken”. När den tog slut blev han kvar i stan, där han jobbar som svarvare.

– På lediga stunder skriver jag, det började jag med redan som liten. Genom åren har det blivit en del dikter och på senare år längre saker. Jag har några romanmanus liggande och ett granskas just nu av några kompisar. Det är en feel good-roman som jag ska redigera och skicka in till ett förlag.

Du har även en blogg.

– Ja, den uppdateras någon gång i veckan, men det ska bli oftare i framtiden. Där skriver jag ner tankar och betraktels­er, och just nu läser jag om stoiker. Seneca hade en del saker att säga om livets längd.

Då slutar vi med frågan som berör oss alla. Är livet för kort?

– Seneca menade att det är långt nog om vi använder det rätt.

PER KÅGSTRÖM Fotnot. Seneca var en romersk politiker, filosof och författare (född kring Kristi födelse–död år 65). Stoicism var en filosofisk riktning under senantiken som menade att man, genom att följa förnuftet, kunde nå fram till ett orubbligt lugn.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HAN TOG PRISET. Björn Velander, vinnaren i vuxenklass­en i Hela Halland läsers novelltävl­ing, tillsamman­s med katten Elvis – en något motvillig posör.
Bild: ROGER LARSSON HAN TOG PRISET. Björn Velander, vinnaren i vuxenklass­en i Hela Halland läsers novelltävl­ing, tillsamman­s med katten Elvis – en något motvillig posör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden