Hallands Nyheter

Livets gång.

Lise Hellström började instagramm­a om lettering och nu ger hon ut boken ”Lises Lettering – Konsten att rita bokstäver”.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Lise Hellström var marknadsch­ef på Gekås när hon fick en penselpenn­a i julklapp av sin man för snart två år sedan. Ovant började hon träna på att göra snygga bokstäver.

”Jag sa upp mig från arbetet som marknadsch­ef på Gekås för drygt ett halvår sedan.”

LISE HELLSTRÖM

Hon kunde inte sluta. Resultatet är en kaxig, snygg och inspireran­de bok om lettering.

I dag arbetar Lise på heltid med lettering. Hon får beställnin­gar och leder workshops, och fram till nyligen arbetade hon med sin bok ”Lises Lettering - Konsten att rita bokstäver” som nu är klar. Den är full med snygga fotografie­r av Kristin Lagerqvist som är mer känd som Krickelin.

– Jag hade tur. Lettering var stort i USA och var på väg hit. Jag kontaktade Norstedts förlag som blev intressera­de av min idé. Det finns många böcker om att rita bokstäver, men det är ont om bra tips om vad man kan använda det till, säger Lise.

Lise berättar att hon egentligen inte är en person som sitter hemma och pysslar, men att hon fann ett slags meditativt lugn i att öva på att göra snygga streck och cirklar.

HENNES TRE SÖNER undrade vad hon gjorde, men framför allt mellansone­n Folke, som är nio år och gillar att göra serier, tyckte att det var rätt najs att sitta med mamma och rita.

– Jag sa upp mig från arbetet som marknadsch­ef på Gekås för drygt ett halvår sedan. Det är ett jättebra jobb och jag trivdes där, men jag hade fått snurr på mitt lettering och ville satsa på det. Jag har aldrig tidigare arbetat med något kreativt, men som marknadsch­ef har jag fått en stor erfarenhet av kommunikat­ion.

Lise är en sådan som alltid har gillat anteckning­sböcker, pennor och att skriva – men inte för hand.

– När jag fick min penselpenn­a i julklapp googlade jag och fick informatio­n och tips om lettering. Jag började med att öva in tekniken. När man jobbar med mjuka pennspetsa­r handlar det om att jobba in ett helt nytt muskelminn­e. Jag startade ett instagram-konto direkt så att det gick att följa mig från att jag var nybörjare och under hela utveckling­en. Det var roligt, jag fick hejarop och kommentare­r.

I dag får Lise beställnin­gar från hela världen, det kan

vara någon som vill ha en handskrive­n affisch med ett citat från ett barnbarn, ett par som vill ha ett helt kit med handskrivn­a inbjudning­skort, menyer, program med mera inför ett bröllop eller något snyggt skrivet på en pryl.

LISE ARBETAR ÄVEN med reklambyrå­er och gör loggor och förpacknin­gar där bokstävern­a ska vara helt unika.

– Det händer till och med att jag får göra illustrati­oner på kläder.

Lise tänker utveckla sitt hantverk med handskrivn­a bokstäver och ser hela tiden nya möjlighete­r.

– Jag vill fortsätta så här.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BOKSTAVSKO­NST. Lise Hellström ritar, designar och instagramm­ar. Intresset för lettering är stort.
Bild: ANNIKA KARLBOM BOKSTAVSKO­NST. Lise Hellström ritar, designar och instagramm­ar. Intresset för lettering är stort.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HITTADE NY SIDA. Lise blev förvånad över sig själv när hon fick svårt att släppa ritandet.
HITTADE NY SIDA. Lise blev förvånad över sig själv när hon fick svårt att släppa ritandet.
 ??  ?? STORT URVAL. Lise älskar pennor.
STORT URVAL. Lise älskar pennor.
 ??  ?? ÖVNING. Ger färdighet.
ÖVNING. Ger färdighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden