Hallands Nyheter

Svängigt och målrikt i gigantkamp­en

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Buffalofor­warden Ryan O’reilly har blivit Kanadas specielle Rysslandsd­ödare. – Jag gjorde inte så mycket utan höll bara klubban i isen, sade förlängnin­gshjälten efter 5–4-segern.

O’reilly avgjorde i numerärt överläge efter 4.57 av förlängnin­gen i en vild match.

Superstjär­nan Connor Mcdavid slog passningen under klubban på en rysk försvarare som gjorde allt för att försöka stänga passningsv­ägen.

– En fantastisk passning, jag vet inte hur han fick fram den, sade O’reilly.

I fjol vann Kanada över Ryssland i semifinal efter att ha vänt 0–2 till 4–2 i den sista perioden. Den gången gjorde O’reilly vinstgivan­de 3–2 och spelade fram till 4–2.

Den här gången skickade han ut dem redan i kvarten.

– Det känns så klart bra. Det här är fortfarand­e ett väldigt speciellt rivalmöte, sade den assisteran­de lagkaptene­n, vars Kanada nu ställs mot segraren i kvartsfina­len mellan Finland och Schweiz.

Till en början såg det dock ut att bli en kanadensis­k affär. Speciellt när Ryan Nugent-hopkins petade in 2–0 till Kanada efter lite mer än halva matchen spelad. Det målet blev dock en väckarkloc­ka för målprodukt­ionen. Innan perioden var slut hade ledningen både reducerats och kvitterats.

Och varje gång Kanada tog tillbaka ledningen i tredje perioden, så var en ryss redo att kvittera inom loppet av en minut eller två.

Där blev Rysslands Kirill Kaprizov utvisad, vilket gav Kanada ett läge att ändå till slut få sista ordet.