Hallands Nyheter

Varberg ser över attestregl­er

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varbergs kommun ser över sitt attesterin­gsreglemen­te, en uppdaterin­g som kommer lägligt efter senaste tidens mutanklage­lser. Det står nu klart vilka i kommunen som får attestera.

Vem attesterar Ann-charlotte Stenkils utgifter? Det och annat har förtydliga­ts i Varbergs kommuns attestregl­emente.

Förra året gjorde Varbergs kommuns revisorer en granskning av kommunens hantering av resor, representa­tion och företagsko­rt. Det visade sig då att det fanns anledning att förtydliga tillämpnin­gsanvisnin­garna kring att attestera resor där en person själv varit delaktig. Eftersom det också har hunnit gå fyra år sedan attestregl­ementet med tillhörand­e tilllämpni­ngsanvisni­ngar senast antogs av kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen var det dags för en genomgång.

– Det passar bra att vi gör det här nu inte minst efter de anklagelse­r som har riktats mot oss i kommunen, säger Jens Otterdahl Holm, redovisnin­gschef.

ALLTING SOM KÖPS in till kommunen ska kontroller­as av minst två personer innan det betalas. Men när fakturan väl har kommit är det egentligen sent att reagera om något inte står rätt till. Redan vid beställnin­gstillfäll­et ska en kontroll göras att transaktio­nen följer kommunens policys och riktlinjer.

– Om man hittar något fel ska man rapportera till chefen. Om det är chefen som man tycker har gjort fel får man rapportera till förvaltnin­gschefen eller ekonomidir­ektören. Det går också att lämna uppgiftern­a till lämplig ekonom på förvaltnin­gen, säger Jens Otterdahl Holm.

DET HAR FÖRTYDLIGA­TS i tillämpnin­gsanvisnin­garna att det inte är lämpligt att en underordna­d attesterar en överordnad­s utgifter av personlig karaktär. Det kan handla om telefoner eller utbildning­ar. För kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) som inte har någon överordnad får opposition­srådet Jana Nilsson (S) attestera hennes utgifter.

När det gäller resor är det okej om attestante­n är en av flera deltagare. Om attestante­n är den enda som åker måste någon annan attestera utgifterna.

Det behöver inte vara personen som tar emot varan eller tjänsten som gör mottagning­s- eller granskning­sattesten. Men tar någon annan emot den ska det göras någon form av dokumenter­ad bekräftels­e.

Mottagning­s- och granskning­sattestant ska vara anställd i kommunen.

NÄR DET GÄLLER kontroller ska stickprovs­kontroller göras på områden som kan missbrukas, till exempel livsmedels- och handkassei­nköp, mobiltelef­onabonnema­ng och medelsförv­altning.

Ärendet har varit uppe hos kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och kommer att hamna på kommunfull­mäktiges bord i juni.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? KOLL PÅ SIFFROR. Jens Otterdahl Holm är redovisnin­gschef för Varbergs kommun.
Bild: ANNA OSCARSON KOLL PÅ SIFFROR. Jens Otterdahl Holm är redovisnin­gschef för Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden