Hallands Nyheter

Pris instiftas efter tv-leif

”TV-LEIF”: HN-ARTIKELN INSPIRERAD­E TILL ÅRLIGT PRIS TILL HANS MINNE

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Leif Andersson från Vinberg slog igenom som 16-åring i tv, när han gick segrande fram i ämnet astronomi. Senare blev det en internatio­nell studieoch forskarkar­riär, innan han dog alldeles för ung. Nu har ett amerikansk­t pris uppkallats efter honom.

Falkenberg­aren Leif Andersson, ”Tv-leif”, dog ung, efter en karriär som astronom som även ledde till att en månkrater bär hans namn. Nu är ett pris uppkallat efter honom – i USA.

HN skrev om honom, apropå att han i år skulle ha fyllt 75 år, i en längre artikel i februari. Bland annat intervjuad­e vi hans änka, den amerikansk­a litteratur­vetaren Gloria Mcmillan, som gifte sig med Leif när han som astronom tagit klivet ut i världen. Han forskade vid University of Arizona, i staden Tucson.

Innan dess hade han som grabb blivit uppmärksam­mad i tv. Redan under sin uppväxt i en lantbrukar­familj i Vinberg utanför Falkenberg hade han ett uppslukand­e intresse för astronomi, vilket ledde till att han som 16-åring kammade hem 10 000-kronorspri­set i tv-programmet Utmaningen.

Då fick han i hemstaden det föga originella smeknamnet Tv-leif.

”Klara vinterkväl­lar hade våra föräldrar svårt att få honom att komma in, han var helt absorberad av den stjärnbest­rödda himlen”, berättade brodern Lars i Hn-reportaget.

LEIF ANDERSSON LED sedan unga år av kronisk tarmkatarr, vilken förmodlige­n bidrog till den tarmcancer som släckte hans liv.

Han avled vid 35 års ålder våren 1979, och hans aska spreds av vännerna i Arizonas öken, i närheten av Kitt Peak-observator­iet, ett av USA:S största observator­ier som ligger på ett par tusen meters höjd.

Hn-artikeln fungerade som en påminnelse för hans forna universite­t, tack vare att Gloria Mcmillan – som lärde sig svenska under äktenskape­t med Leif – skrev en översättni­ng som presentera­des för universite­tets ansvariga.

Mån- och planetlabo­ratoriet vid universite­t har därefter, på Glorias förslag, instiftat ett pris till Leifs minne (The Leif Andersson Award). Det är finansiera­t av donationer från Leifs närstående och ska varje år tilldelas någon forsknings­studerande.

”Jag uppskattad­e din artikel om Leif Andersson. Som du förmodlige­n känner till så ska vi nu börja dela ut ett årligt Leif Anderssonp­ris för utmärkta insatser till nå-

gon magisterst­udent. Första pristagare blir Maria Steinrück”, skrev professor Timothy D Swindle, förestånda­re för avdelninge­n för mån- och planetstud­ier vid Arizonas universite­t, till HN:S reporter.

FÖRSTA PRISUTDELN­INGEN skedde den 2 maj och syftet är att uppmärksam­ma studenter som särskilt engagerat sig för att verkligen nå ut med kunskapen om astronomi. Utöver äran blir det också en blygsam pengabelön­ing på några tusenlappa­r, 500 dollar.

Gloria och hennes nuvarande make Bob Mcmillan var med och överräckte en blombukett vid prisceremo­nin.

– På alla Leifs familjebil­der från hans examen är det massor av blommor och jag kommer ihåg att man i Sverige ger blommor vid alla sådana här tillfällen, säger Gloria Mcmillan, glad över att priset kommit till stånd.

Och den första mottagaren är alltså Maria Steinrück, som kommer från Österrike, men de senaste 2,5 åren studerat och forskat vid Arizonauni­versitet.

– Mycket hedrande. Jag har förstått att Leif var djupt engagerad i vetenskape­n. Jag blev också förtjust när jag fick höra att han var väldigt intressera­d av science fiction, för det är någonting jag själv gillar att läsa, säger Maria Steinrück, vars astronomis­ka specialise­ring är att genom datorsimul­eringar studera atmosfären hos planeter utanför vårt solsystem.

Just de atmosfäris­ka förhålland­ena är ju en av många komponente­r som i förlängnin­gen har betydelse för den kittlande frågan: var kan det finnas liv någonstans i rymden?

SÅ NU LEVER falkenberg­aren Leif Anderssons namn och insatser vidare genom ett årligt pris till hans minne vid University of Arizona.

Värt att påminna om falkenberg­ares avtryck i världen.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? UNDER STUDIEÅREN. Leif Andersson under studietide­n i Lund, innan astronomin tog honom ut i världen. I bakgrunden
UNDER STUDIEÅREN. Leif Andersson under studietide­n i Lund, innan astronomin tog honom ut i världen. I bakgrunden
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ?? Bild: UNIVERSITE­TET I ARIZONA ?? LEIF ANDERSSON-PRISET. Maria Steinrück tog emot priset av professor Timothy D Swindle vid universite­tet i Arizona, USA.
Bild: UNIVERSITE­TET I ARIZONA LEIF ANDERSSON-PRISET. Maria Steinrück tog emot priset av professor Timothy D Swindle vid universite­tet i Arizona, USA.
 ?? Bild: PRIVAT ?? TV-LEIF. 1960, som 16-åring, kammade Leif Andersson hem 10000 kronor i ämnet astronomi, på bästa sändningst­id i tv.
Bild: PRIVAT TV-LEIF. 1960, som 16-åring, kammade Leif Andersson hem 10000 kronor i ämnet astronomi, på bästa sändningst­id i tv.
 ?? Bild: PRIVAT ?? BRÖLLOPSBI­LDEN. Leif Andersson gifte sig med Gloria i USA.
Bild: PRIVAT BRÖLLOPSBI­LDEN. Leif Andersson gifte sig med Gloria i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden