Hallands Nyheter

Hon är tacksam över all medicin

GRATTIS CHRISTINA: 40 ÅR 25 MAJ

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Christina som nu fyller 40 år är uppväxt i Farsta utanför Stockholm och båda hennes föräldrar är läkare. Tidigt fick hon intresse för biologi, kemi och hur kroppen fungerar, men läkare ville hon inte bli.

– Jag såg hur mina föräldrar hade det. Det är ett tufft jobb med mycket stress och obekväma arbetstide­r. Så jag läste till apotekare vid Uppsala universite­t. Jag är glad över att jag lever i en tid med alla dessa medicinska framsteg. Tyvärr tänker många bara på biverkning­ar, men med hjälp av alla nya läkemedel kan många människor idag leva ett bättre och längre liv. Du fortsatte din utbildning med att doktorera och blev farmacie doktor 2010, vad disputerad­e du i för ämne?

– Om hur man fattar beslut om läkemedel och vilken informatio­n som skrivs in i elektronis­ka journaler. Det var nytt med elektronis­ka journaler och det fanns många fallgropar och en del föll mellan stolarna. Mycket på grund av stress. Helt plötsligt fanns all läkemedels­informatio­n i en journal som alla läkare kunde läsa. Vem ansvarade för vad? Var det den sista läkaren, eller de tidigare? Hur blev du gästblogga­re i e-tidningen Läkemedels­världen?

– Jag läste ett påstående på internet att det var bättre att arbeta på ett e-apotek för då behöver man * Fyller: 40 år 25 maj

* Bor: Björkäng

* Uppväxt: Farsta

* Gör: Apoteksche­f på Lloyds Apotek i Falkenberg

* Familj: Maken Christian och barnen Amanda, 12 år, Agnes , 9 år, Alva, 6 år, och Astrid, 2 år.

* Intressen. Promenera och vandra och umgås med familjen. Är även ordförande i församling­srådet i Tvååker, med i kyrkorådet samt gästblogga­re i e-tidningen Läkemedels­världen inte prata med kunder. Jag reagerade på det och skrev en tweet (twitter-meddelande på internet) att det roligaste och viktigaste med jobbet som apotekare är kundkontak­ten. Läkemedels­världen tog kontakt med mig och frågade om jag inte villa skriva en blogg, jag sa ja, och sedan har jag fått fortsätta. Jag skriver om läkemedel ur ett apotekarpe­rspektiv. Du är ordförande i församling­srådet i Tvååker och med i kyrkorådet, varifrån kommer ditt kristna engagemang?

– Morfar var baptist och engagerad i kyrkan. Han hade blivit frälst som vuxen och tyckte att jag skulle få något andligt i livet. Han tog med mig till ett smörgåsbor­d av olika slags församling­ar, det var inte så viktigt för honom vilken kyrka man valde, det viktiga var att man fick en annan dimension i livet. I Farsta var församling­en lite stor och opersonlig. I Tvååker är det mer personligt och vänligt och jag känner mig glad över att få vara med i det här lite mindre sammanhang­et.

– Ingen av oss var medlemmar där, utan vi var där på disco. Jag träffade Christian på dansgolvet. Ett par veckor senare flyttade han hem till Björkäng, men vi höll kontakt. Jag sommarjobb­ade på Apotek Lejonet i Falkenberg, sedan fick jag en doktorandt­jänst vid Uppsala universite­t och flyttade upp. Jag trodde aldrig att vårt förhålland­e skulle hålla. Det är tufft med distansför­hållanden och vi gjorde slut några gånger för att sedan bli ihop. 2005 flyttade Christian upp till Uppsala.

Apoteksche­f Christina Ljungberg Persson är fascinerad över hur ett litet piller kan bota och rädda liv. – Det glöms bort hur viktig medicin är för en del människor, säger hon.

CHRISTINA OCH CHRISTIAN förlovade sig 2005, 2006 fick de sitt första barn Amanda och därefter har det blivit ytterligar­e tre barn, 2010 disputerad­e Christina och hela familjen flyttade ner till Tvååker.

2013 hände ytterligar­e några viktiga saker i ditt liv?

– 2013 blev det bröllop, äntligen (skratt). Vi hade planerat det länge, ja vi hade tänkt gifta oss innan vi fick barn, men det kom hela tiden annat emellan. Vi gifte oss i Spannarps kyrka, som är lite mindre, och det var en jätterolig dag. Några veckor innan blev jag chef på Lloyds Apotek.

Hur ska du fira din 40-årsdag?

– Jag kommer att ha en tjejmiddag med kompisar från Farsta, Uppsala och Halland. På själva födelsedag­en blir det en familjedag.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? APOTEKSCHE­F. Christina Ljungberg Persson är ödmjuk inför alla medicinska framsteg som lett till att många får ett bättre liv.
Bild: KALLE PETTERSSON APOTEKSCHE­F. Christina Ljungberg Persson är ödmjuk inför alla medicinska framsteg som lett till att många får ett bättre liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden