Hallands Nyheter

”Vi är redo för en egen Cl-final”

FOTBOLL: DAMERNA FÅR EGEN FINALVECKA NÄSTA ÅR

- LASSE MANNHEIMER/TT

Champions League-finalerna i fotboll lockar varje år tiotusenta­ls människor oavsett värdstad. Men damfinalen, som vanligtvis spelas två dagar tidigare på en mindre arena, har hittills alltid stått i skuggan av herrarnas match.

Årets Champions League-avgörande i Kiev – damfinalen Wolfsburg–lyon på Dynamostad­ion (tar 16 873 åskådare) och herrfinale­n Real Madrid–liverpool på Olympiasta­dion (70 050) – blir dock det sista gemensamma upplägget på ett tag.

Med start nästa år får damerna egen värdstad under egen finalvecka.

– Jag tycker att det är väldigt positivt. Vi har en stark produkt i oss själva, och ska inte behöva haka på herrfinale­n, säger Linda Wijkström, generalsek­retare i Elitfotbol­l dam och medlem i Europeiska fotbollför­bundet Uefas damkommitt­é.

EN STAD SOM ansöker om att arrangera herrarnas Champions Leaguefina­l kan i värsta fall se damfinalen som ett nödvändigt ont, säger Wijkström. Hon exemplifie­rar med finalen för två år sedan, då Lyon– Wolfsburg avgjordes mer än 15 mil från värdstaden Milano.

– Vi vill att en arrangör verkligen ska driva damfinalen. På vissa ställen, som i München (2012), har det varit suveränt. Men på andra ställen har den hamnat i bakvattnet. I Milano hade den ju inget med den andra finalen att göra alls, säger Linda Wijkström.

MAGDALENA ERIKSSON, back i svenska landslaget och engelska toppklubbe­n Chelsea, hoppas att förändring­en ska ge damfotboll­en en knuff framåt.

– Det är klart att det är lite kul att det är som en Champions Leagueveck­a i en stad. Men samtidigt tar ju herrarnas final ganska mycket av uppmärksam­heten. Jag tror att damfinalen är redo att ha en egen stad och en egen final. Då kan man

DET NYA UPPLÄGGET öppnar också för fler städer att arrangera en Champions League-final, säger Linda Wijkström. Nästa år spelar damerna final på Groupama Aréna i Budapest, två veckor före herrfinale­n i Madrid. Damfinalen 2020 avgörs i antingen Wien, Liège eller Moskva och inför 2021 har redan Svenska fotbollför­bundet gjort klart att man vill få Champions League-finalen till Göteborg.

– Göteborg skulle aldrig kunna söka herrarnas Champions League-final. Det är samma sak som när Sverige arrangerad­e dam-em (2013). Vi skulle inte som enskild nation kunna söka ett herrmäster­skap, men det blev en otrolig sak att kunna söka ett EM, säger Linda Wijkström.

Nilla Fischer, lagkapten i Wolfsburg, är också optimistis­k. Men hon vill ändå gärna spela final i de stora fotbollslä­nderna.

– Jag tror att det kan ha en positiv effekt, att allt fokus och all marknadsfö­ring läggs på vår match. Men det gäller särskilt om man lägger finalerna i länder där det finns ett stort intresse. En final i Tyskland, Frankrike eller England, det skulle bli succé, säger Nilla Fischer.

I nio år har damerna spelat andrafiole­n när Champions League ska avgöras. Men från och med nästa år får de en egen spelort och finalvecka. – Jag tror att det kan vara väldigt positivt för oss, säger Wolfsburgs Nilla Fischer inför torsdagens final i Kiev.

”Vi har en stark produkt i oss själva, och ska inte behöva haka på herrfinale­n.” LINDA WIJKSTRÖM Uefas damkommitt­é

 ?? Bild: TONY GENTILE/TT ?? CHAMPIONS LEAGUE-REVANSCH. För två år sedan gick Ada Hegerberg, till höger, och Lyon vinnande ur striden. På torsdag jagar Nilla Fischer, till vänster, och Wolfsburg revansch när det är dags för ännu en Champions League-final lagen emellan.
Bild: TONY GENTILE/TT CHAMPIONS LEAGUE-REVANSCH. För två år sedan gick Ada Hegerberg, till höger, och Lyon vinnande ur striden. På torsdag jagar Nilla Fischer, till vänster, och Wolfsburg revansch när det är dags för ännu en Champions League-final lagen emellan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden