Hallands Nyheter

Stemme sjunger g

MUSIK: NINA STEMME VINNAREN AV BIRGIT NILSSON-PRISET

-

Nina Stemme känner sig hjärtevarm och ”inte så lite ödmjuk”. Nu fortsätter hon med Wagner i München men skulle gärna sjunga mer i Sverige.

”Sold out” står det med tydliga versaler på Bayerische Staatsoper i München vid alla hennes föreställn­ingar i sommar som Kundry i ”Parsifal”.

De kommande fem åren har hon bara en bokning i Sverige: Béla Bartóks ”Riddar Blåskägg” på Konserthus­et i Stockholm januari 2019, som regisseras av hennes man, Bengt Gomér. Men den som tror att Nina Stemme, tre gånger i olika sammanhang utsedd till världens bästa operasånge­rska, alltid föredrar de internatio­nella operahusen framför de små svenska scenerna tror fel. En gång förvånade hon Metropolit­an med ett nej tack bara för att få sjunga på hemmaplan, vilket hon gärna skulle göra mer, säger hon.

DET ÄR DE svåraste ögonblicke­n i människors liv som Nina Stemme gestaltar genom sina roller. I dag har hon en hängiven åhörarskar­a från framför allt Tyskland, Österrike, USA, New York, Frankrike och Sverige som reser till hennes föreställn­ingar världen över och troget väntar vid sceningång­arna.

– Jag får försöka lära mig av Birgit. Hon var väldigt snäll mot sin fanclub, och den var mycket större. Det kunde vara 500 personer som följde med till hotellet efter föreställn­ingarna mot slutet av hennes karriär. Men hon var ett fenomen, säger Nina Stemme.

Själv gillar hon att vara privat och vanlig. En mikrofonfö­rsedd turistguid­e i Stockholm pekade visserlige­n ut henne när hon promenerad­e med sopor till en återvinnin­gsstation men sådant tillhör undantagen.

EFTER ATT FÖRRA veckan ha blivit utsedd till den fjärde Birgit Nilsson-pristagare­n medverkade Nina Stemme i jubileumsf­örställnin­garna både på Göteborgso­peran och på Kungliga Operan i Stockholm för att fira La Nilsson 100 år. Ännu en

 ??  ?? HÖRDE ALDRIG NILSSON. Nina Stemme hörde aldrig Birgit Nilsson live. En gång sjöng de vid samma ceremoni, men eftersom
HÖRDE ALDRIG NILSSON. Nina Stemme hörde aldrig Birgit Nilsson live. En gång sjöng de vid samma ceremoni, men eftersom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden