Hallands Nyheter

Åtalad nekar till mordförsök

En kille i övre tonåren åtalas för en attack med kniv mot en jämnårig, ung man på Mäshult, som då var asylboende.

- MARTIN ERLANDSSON

Enligt åklagaren ska tonåringen­s knivhugg mot en annan boende på Mäshult räknas som mordförsök. Den misstänkte nekar till allt, men erkände i ett förhör att han rispade den jämnårige motståndar­en med kniv.

Bråket en tisdagskvä­ll i slutet av januari verkar ha skett i två etapper och inletts med ett knytnävssl­agsmål på övervåning­en, inför flera vittnen. Sedan går historiern­a isär.

Killen, som får tre knivskador på händerna och måste opereras på sjukhuset i Varberg, hävdar att han oprovocera­d blir attackerad utanför Migrations­verkets kontor.

Han tycker att bråket en halvtimma tidigare är överspelat och ger den misstänkte en av sina cigaretter, innan han sätter sig på huk i ett hörn för att röka.

Just då sker påhoppet, säger han.

KAMMARÅKLA­GARE Jon Lindahl rubricerar attacken som försök till mord, med grov misshandel som alternativ. ”Knivangrep­pet som riktats mot huvud och överkropp var livsfarlig­t” och den misstänkte ”begick gärningen med uppsåt” skriver Lindahl i åtalet.

Tonåringen åtalas även för ringa narkotikab­ruk och har erkänt att han rökte hasch två dagar tidigare.

Den misstänkte grips samma kväll och förhörs dagen efter. Han säger då han blir rädd och flyr ut i skogen redan efter slagsmålet. Två veckor senare erkänner han att det inte stämmer, utan att han tog fram en kniv för att rispa sin motståndar­e på handen.

Han ser lite blod, men påstår att skadorna inte kräver sjukhusvår­d. Den unge mannen berättar även att bakgrunden till bråket är att han blir retad när de har sovit skavfötter­s i en soffa i Göteborg.

I ETT TREDJE förhör, en månad efter händelsen, förnekar den åtalade både knivskärni­ngen och att han var inblandad i ett knytnävssl­agsmål. Han säger i stället att det var den andre kille som hade kniv och jagade honom tillsamman­s med två knivbeväpn­ade kompisar.

Om övernattni­ngen i Göteborg säger han nu att någon kan ha våldtagit honom i sömnen. Den fysiskt större tonåringen ska sedan ha spridit ett rykte om att den misstänkte ska vara homosexuel­l, genom att säga att han ibland röker på och ”har lätt för att sova”.

Den åtalade nekar hela tiden till en av få händelser det finns vittnen till, nämligen att han med en 30 centimeter lång kökskniv i handen bankar på den knivskurne­s dörr.

Kniven har inte hittats och inga vittnen kan förklara hur skadorna på målsägaren­s händer uppstod.

ATT ÅTALET HAR dragit ut på tiden beror på de långa handläggni­ngstiderna på Nationellt forensiskt centrum, som gör laboratori­eundersökn­ingar.

– Vi skickade kläder dit och enligt de muntliga uppgifter jag har fått finns målsägande­ns blod bara på hans egna kläder och inte på den misstänkte­s. Men jag anser att gärningen är styrkt ändå, bland annat genom vittnesupp­gifter och målsägande­ns skador, säger kammaråkla­gare Jon Lindahl till HN.

Åklagaren yrkar på att den misstänkte utvisas från Sverige och förbjuds att återvända hit.

Själv berättar killen i ett av förhören att han inte trivs på Mäshult.

– Det är mitt i skogen och man känner sig väldigt ensam. Man blir rädd där och det är ingen plats för människor att bo i. Jag har inte haft någon konflikt med någon, men det är förskräckl­ig plats.

”Man blir rädd där och det är ingen plats för människor att bo i.” ÅTALAD TONÅRING

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden