Hallands Nyheter

Pengar till forskning samlades in

FALKENBERG: Det var stor diabetesga­la på Ocean Hotel vid Skrea strand i går. Pappor till barn med diabetes ordnade galan för 160 personer.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Det bjöds på högklassig underhålln­ing på diabetesga­lan på Ocean Hotel. På scen stod artisten Rennie Mirror. Arrangör till galan var tre pappor till barn med diabetes.

Papporna Jan Westlund, Patrik Svärd och Magnus Wiborg ville göra någonting för alla barn som insjuknar i diabetes. Framförall­t för sina tre barn som alla har sjukdomen.

Jan Westlund, ägare till Ocean, fick åka akut till sjukhuset 15 februari när sonen Viggo, 10, varit dålig under en längre tid.

– Det var olika förkylning­ar, han hade ont i magen så fort vi käkade, drack mycket och led av konstant huvudvärk. Han tappade även i vikt och blev likgiltig, berättar Jan.

EN FRISK MÄNNISKA ska ligga på ett blodsocker på mellan 3,5 och 6,5 ungefär. Viggo kom in strax under 30.

–Det konstatera­des att det var diabetes på två minuter. En timme senare förstod jag att det inte var en liten sak. Diabetes är en tuff sjukdom. Vi jobbar med det varje dag, både dag som natt.

– Det är en ständig oro. Jag och min frun kan hålla Viggos blodsocker i schack hyfsat. Men vi ställer vår klocka var 90:e minut på natten för att läsa av hans socker. Ibland får vi korrigera med mat, vid andra tillfällen blir det en spruta med insulin, säger Jan Westlund.

Magnus Wiborg har varit med om att dottern Felicia, 16, hamnat

”Om man inte har sjukdomen själv går det nog inte att föreställa sig hur det är.” PÄR ZETTERBERG

i koma. Hon har haft diabetes i fem år.

– Det är inte roligt att försöka väcka någon som är livlös. Den gången fick vi åka akut med ambulans och det är inget som man vill uppleva en gång till, säger han.

Patrik Svärds dotter Alice, 14, var sex år när hon fick diabetes.

– Det är en jakt på det perfekta blodsockre­t hela tiden, konstatera­r han.

LOVA ROSBERG, 18, tyckte det var så rolig att få gå på gala. Hon minns hur det var att få diabetes som 10-åring.

– Det var tufft och jag var rätt rädd. Det var sommar och jag undrade vad som skulle hända, jag var orolig. Men jag tycker att jag kan hantera min sjukdom rätt bra idag.

PÄR ZETTERBERG FICK diabetes när han var 19 år. Trots det fick han en framgångsr­ik karriär som fotbollspr­offs utomlands. Han spelade även i landslaget.

– En sådan har gala betyder fantastisk mycket. Både för allmänhete­n och för dem som inte har någon större koll på vad diabetes innebär.

Han tycker det är en daglig kamp att leva med diabetes. Sen han fick sjukdomen har det kommit ny teknik som har gjort livet lättare.

– Om man inte har sjukdomen själv går det nog inte att föreställa sig hur det är, säger Pär Zetterberg.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? CHARMIGA FÖRSÄLJARE. Majken Svensson, Vera Korshag och Märta Sundström sålde egengjorda armband. De fick ihop 10000 kronor till diabetesfo­rskning.
Bild: FREDRIK LARSSON CHARMIGA FÖRSÄLJARE. Majken Svensson, Vera Korshag och Märta Sundström sålde egengjorda armband. De fick ihop 10000 kronor till diabetesfo­rskning.
 ??  ?? SKÖNSÅNG. Artisten Rennie Mirror berättade att det var första gången som han var i Falkenberg. Han tyckte det varpå tiden och för ett väldigt bra syfte.
SKÖNSÅNG. Artisten Rennie Mirror berättade att det var första gången som han var i Falkenberg. Han tyckte det varpå tiden och för ett väldigt bra syfte.
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ??
Bild: FREDRIK LARSSON
 ??  ?? KUL MED GALA. Kompisar Lova Rosberg och Julia Brundin har både diabetes. Här med föräldrarn­a Anneli Brundin och Jonas Rosberg.
KUL MED GALA. Kompisar Lova Rosberg och Julia Brundin har både diabetes. Här med föräldrarn­a Anneli Brundin och Jonas Rosberg.
 ??  ?? ARRANGÖRER. Papporna Patrik Svärd, Magnus Wiborg och Jan Westlund var personerna bakom diabetesga­lan på Ocean,
ARRANGÖRER. Papporna Patrik Svärd, Magnus Wiborg och Jan Westlund var personerna bakom diabetesga­lan på Ocean,
 ??  ?? KÄNDA ANSIKTEN. Journalist­en Claes Åkesson och det tidigare fotbollspr­offset Pär Zetterberg var på plats. Pär har haft diabetes sen 19 års ålder.
KÄNDA ANSIKTEN. Journalist­en Claes Åkesson och det tidigare fotbollspr­offset Pär Zetterberg var på plats. Pär har haft diabetes sen 19 års ålder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden