Hallands Nyheter

Jan-evert och Helen vågade satsa på ett nytt förhålland­e i mogen ålder. Men i början fick de ett chockbeske­d.

När blickarna möttes tvärs över salen förstod de båda. Jan-evert bodde i Falkenberg och Helen i Stockholm. Nu bor de ihop.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Solen gassar och Helen och Jan-evert är avslappnat brunbrända där de sitter ute på sin altan. De älskar sin avskilda trädgård i sitt gemensamma hus i Skrea. Orsaken till att de sitter där är en kurs om tillgängli­ghet för byggfolk som hölls i Halmstad 2011.

HELEN NILSSON SOM var delägare i en arkitektfi­rma och sakkunnig om tillgängli­ghet var där och föreläste. En av deltagarna var Jan-evert Bengtsson, som jobbade på bygglovsav­delningen på Falkenberg­s kommun.

– I pausen kom han fram och vi pratade tillgängli­ghetsfrågo­r, och sen pratade vi om Falkenberg, och sen pratade vi om tillgängli­ghetsfrågo­r och sedan frågade han om han fick ringa mig om han hade fler frågor, säger Helen som bott i Falkenberg varje sommar sen hon var liten.

Jan-evert ringde och hade fler frågor.

– Jag hade den där blicken i bakhuvudet. Jag kände att det fanns någonting där, säger Jan-evert.

När Helen berättade att hon skulle ner och vinterstän­ga sina två badstugor i Skrea visade det sig att det var en dansbandsg­ala på Falkhallen samma helg. Janevert frågade om hon ville dansa med honom. Så blev det. Helen var 58 år och Janevert 62 år. De hade båda varit gifta och hade vuxna barn. Helen var delägare i en arkitektfi­rma i Stockholm och ville ta det försiktigt:

– Jag frågade om vi inte bara kunde vara vänner och tack och lov så sa han ja.

Vänskapen växte under vintern och på trettonhel­gen hade de nästa träff på Strandbade­n. Den här gången i form av en romantisk middag. Det var då de bestämde sig.

DE BÖRJADE TITTA på hus ihop och fann det hus de nu bor i på Skrea.

– Det var trädgården som avgjorde. Jag minns fortfarand­e känslan när jag står på platsen och tittar ut över tomten, säger Helen med ett stort leende.

Strax före jul 2013 lade de handpennin­g på huset, Helen började avveckla sig på företaget och den 9 januari skrev de på kontraktet. Men inte utan en hård klump i magen. Dagarna innan hade Jan-evert fått besked att han drabbats av en aggressiv prostataca­ncer.

– Men vi bestämde att det måste gå bra. Hade vi inte

”Den 9 januari skrev de på kontraktet. Men inte utan en hård klump i magen”

skrivit på hade vi inte trott på det här. Vi måste tro på oss, resonerade de.

JAN-EVERT ÅKTE TILL sjukhuset i Lund för strålbehan­dlng varannan dag och renoverade huset hemma varannan dag mellan 24 april och 30 maj.

– Att jag jobbade med huset var räddningen för mig.

Den bästa terapin. Jag slapp tänka, säger Jan-evert.

Efter ytterligar­e ett par behandling­ar i juni var han beordrad att vila i tre månader och han är i dag efter en del uppföljand­e behandling­ar och undersökni­ngar frisk.

Helen och Jan-evert har kommit nära varandra och det har fungerat bra med släkt, barn och barnbarn. De tycker att det är skönt att ha ett stöd och ha någon att planera framtiden och dela glädjen med.

– Det är lite speciellt när man träffar en ny som äldre. Man är beredd att acceptera varandras olikheter, det måste man göra, och man vet mer vad livet har att bjuda på. I alla fall jag känner en stor tacksamhet, säger Helen.

 ??  ??
 ??  ?? GLÄDJE OCH STÖD. Jan-evert och Helen anser att som äldre har man en lite mer avslappnad inställnin­g i ett förhålland­e.
GLÄDJE OCH STÖD. Jan-evert och Helen anser att som äldre har man en lite mer avslappnad inställnin­g i ett förhålland­e.
 ?? Bild: LENA BERGLUND ??
Bild: LENA BERGLUND
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden