Hallands Nyheter

Längre straff ger inte önskat resultat

RÄTTSPOLIT­IK. Längre straff är tyvärr inte lika avskräckan­de som vi vill tro, därför borde politiken komma med förslag till andra åtgärder.

- Dag Gustavsson 010-471 52 72 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 25/5. Det finns en tendens i den svenska partifauna­n att de försöker buda över varandra när det gäller fler poliser, hårdare tag och längre straff. Nog är det så att det svenska rättsväsen­det ibland framstår som väl snällt, men det är ett problem om man tror att lösningen enbart finns i tuffare tag.

Det är ett problem därför att dessa åtgärder i allt för liten grad leder till de vi alla hoppas på, det vill säga minskad brottsligh­et. Åtgärderna är snarare något som biter mer på oss som håller oss på den rätta sidan av lagen och därför tycker att det är rimligt att det svider extra mycket för den som inte sköter sig.

FÖR DEN SOM hamnar bakom galler är tyvärr längden på straffet inte lika avskräckan­de som vi gärna vill tro. Öga för öga och tand för tand har visat sig vara en svår väg att nå fram. Bättre resultat är att arbeta med metoder som gör att den som hamnat på den kriminella banan väljer en annan väg när straffet är avklarat.

Effektivar­e åtgärder för att minska brottsligh­et handlar inte minst om det förebyggan­de arbetet. Exempel på framgångar där man lyckas minska brotten handlar oftast om satsningar av den mer sociala karaktären. Det handlar om resurser till skolan som gör att fler elever blir sedda och får det stöd de behöver. Det handlar om satsningar i bostadsomr­åden som gör att unga människor har sysselsätt­ning.

En ingrediens som också är framgångsr­ik är närvarande och synliga poliser. Här är alltså partierna rätt på det. Det krävs fler poliser. Om de blir tillräckli­gt många och därmed har tid att röra sig runt i problemomr­åden ökar chansen att stävja de små brotten och småbrottsl­ingarna. Därmed motverkar de samtidigt plantskola­n för de stora brotten och stora brottsling­arna.

DET SKA PÅPEKAS att det samtidigt finns ett behov av att se över straffskal­an för grövre brott, så att den trots allt känns mer relevant och bidrar till människors förtroende för rättsappar­aten. Det ska också tilläggas att det finns brottsling­ar som tyvärr inte är mottagliga för kriminalvå­rdens behandling­ar. För dessa kan vi inte ha någon straffraba­tt. Dels är de en samhällsfa­ra, dels föder det misstroend­e gentemot systemet.

Men slutligen är trots allt fakta är att ska vi minska brottsligh­eten är det viktigt att vi inser att de avgörande åtgärderna är de förebyggan­de och rehabilite­rande. Det kan som sagt låta väl mjukt, men hårdare tag leder snarare till den rekyl vi vill undvika. Politiker som ägnar sig åt rättspolit­iken bör rimligen redan känna till dessa fakta och därför är extra allvarligt att man tenderar att framföra förslag som handlar mer om populism än om att nå faktiska framgångar.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden