Hallands Nyheter

Aktuellt opinionslä­ge

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 25/5. En opinionsun­dersökning är inte att förlita sig på, men flera som slås samman är mer av en fingervisn­ing om hur opinionslä­get ser ut. Så funkar den mätning som Sveriges Radios Ekotredakt­ion låter göra genom Kantar Sifo.

EN KORT SUMMERING visar att Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet går framåt. Dessa partier utgår från sina politiska grundvärde­ringar och håller fast vid den politik de utlovade till väljarna vid förra valet.

Centern gör samma sak, det vill säga utgår från sina ideologisk­a grundvärde­ringar och fortsätter arbeta utifrån den politik de gick till val på. Just nu tappar partiet opinionsst­öd, men skulle ändå öka om det var val i dag.

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har däremot tenderat att utgå mindre från sina ideologisk­a grundvärde­ringar. Istället testar de politiska strategier i försök att locka tillbaka väljare från SD. För M funkar strategin delvis okej, men troligen inte lika bra som de hoppats. För S är strategin i det närmaste en katastrof.

ÄN ÄR DET för tidigt att säga hur valutgånge­n blir i september. Under de drygt 100 dagar som återstår till valdagen kan saker hända och politiska utspel göras som förändrar opinionslä­get. Hittills kan vi dock konstatera att väljarna tilltalas mer av de partier som utgår från sina grundvärde­ringar och inte främst från strategido­kument.

För S är strategin i det närmaste en katastrof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden