Hallands Nyheter

NPF kräver mer kunskap

-

Ge aldrig upp, våra barn är det bästa vi har och de är värda allt de kan få.

artikeln ”Kämpar för dotterns rätt till stöd i skolan” (10/5)

FALKENBERG. När jag läste reportaget blev jag både arg och frustrerad, att dessa barn som redan har det jobbigt inte får det stöd och den resurs de är berättigad­e. I Falkenberg­s kommun heter det så fint att ”Alla ska lyckas”. Det låter bra i teorin men kräver en hel del för att det ska kunna förverklig­as.

DET KRÄVS PEDAGOGER med rätt kompetens och tillräckli­gt med resurser både i skola och barnomsorg. Det gäller verkligen att kommunen satsar och lyssnar in alla de fantastisk­a pedagoger som kämpar för att få resurser till elever som har någon form av särskilt behov.

Jag tror att förskolans och skolans pedagoger behöver få mer kompetensu­tveckling om elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar. Jag anser att om lärarna får mer kunskap och verktyg på hur de ska bemöta dessa elever, så hade det gett tydligare resultat.

Själv har jag erfarenhet som förälder till ett barn med NPF, där vi fått kämpa i flera år för att han ska få den resurs och hjälp han har rätt till. Det har varit mycket möten, informatio­n till skolan från BUP, samtal med lärare, specialped­agoger, rektorer mm. Det skrevs inget åtgärdspro­gram när de upptäckte att han inte skulle uppnå betygsnivå E i svenska och engelska.

ENLIGT SKOLVERKET SKA ett sådant upprättas i dessa fall. Det dröjde dock flera år innan något skedde. Inte förrän det kom ny rektor, ny specialped­agog och ny svensklära­re kände vi att vi togs på allvar och blev hörda. Då gjordes det ytterligar­e utredning på vår son och det visade sig att problemen han hade var ännu större och då genast började det hända saker.

JAG VILL AVSLUTA min insändare med att uppmuntra alla föräldrar till barn med någon typ av funktionsn­edsättning: Ge aldrig upp, våra barn är det bästa vi har och de är värda allt de kan få. I vårt fall gav vårt kämpande resultat till slut, men absolut till stor del på grund av att vår son är en riktig kämpe! Förälder till barn med

neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning

 ?? Bild: IVAN SEKRETAREV/TT ?? STÖD. Fidget spinner är en roteringsb­ar leksak som vissa skolor använder i syfte att hjälpa elever med koncentrat­ionssvårig­heter.
Bild: IVAN SEKRETAREV/TT STÖD. Fidget spinner är en roteringsb­ar leksak som vissa skolor använder i syfte att hjälpa elever med koncentrat­ionssvårig­heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden