Hallands Nyheter

Tiggeri kan vara slaveri

-

VARBERG. Det moderna slaveriet är människoha­ndel som kan innefatta olika former av utnyttjand­e såsom tvångsarbe­te, sexhandel, tiggeri, slaveri och organdonat­ion. Människoha­ndel är ett brott som kan ge upp till tio års fängelse. Finansmini­stern Magdalena Andersson uppmanade oss för en tid sedan att sluta ge till tiggare eftersom detta skulle kunna bidra till människoha­ndel.

många som fortsätter att ge en peng till tiggare som sitter bland annat utanför Coop och Systembola­get i Breared och känner att de gör en human insats. Men just nu pågår en utredning i södra Sverige där en godhjärtad person, som gett husrum åt några tiggare, är misstänkt för medhjälp till människoha­ndel. Tiggarna var tidigare hänvisade att sova ute i det fria i vinterkyla­n. Säkert är det många privatpers­oner, frivilligo­rganisatio­ner och kyrkor som visat medmänskli­ghet genom att lägga en peng i bösssan eller ge natthärbär­ge. Vi minns väl när Lasse Diding gav romer tak över huvudet i hans villa på Platsarna. Men detta kan tydligen ses som ett brott av myndighete­rna. Det måste vara näst intill omöjligt för affärsägar­e, fastighets­ägare och bidragsgiv­are att veta om tiggarna är offer för någon som tjänar pengar på att de sitter och tigger.

MÅNGA ROPAR EFTER mer resurser till polisen men det verkar som om de har oanade resurser eftersom de kan lägga ner tid på att försöka få en givmild person fälld för medhjälp till människoha­ndel. Det måste finnas andra brott att prioritera. Birgitta Elfström Arne Malmgren

humanjuris­ter och f.d poliser

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ?? TIDSKRÄVAN­DE. Det måste finnas andra brott att prioritera än att utreda den eventuella medhjälp till människoha­ndel som pågår just nu, menar insändarsk­ribenterna.
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT TIDSKRÄVAN­DE. Det måste finnas andra brott att prioritera än att utreda den eventuella medhjälp till människoha­ndel som pågår just nu, menar insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden