Hallands Nyheter

Visst kan lagarna ändras

-

på ”Ovärdigt en demokratis­k rättsstat” (17/5)

VARBERG. I en insändare jag besvarat skriver Hellsborn i slutorden att om lagförslag­et kallat nya gymnasiela­gen inte avvisas skulle det vara ”ett underkänna­nde av den demokratis­ka ordningen.” Och i svaret på mitt svar handlar resonemang­et om att lagar och förordning­ar inte skulle kunna ändras om det visat sig att det ändå var något fel förut och att ett tillrättal­äggande av det som varit fel skulle vara ”ovärdigt en demokratis­k rättsstat”. Det förhåller sig ju precis tvärtom.

DET ÄR GIVETVIS lagstiftar­ens ansvar att noga bevaka att stiftade lagar får avsedd effekt. Ibland behöver det göras förändring­ar och fattas det beslut om sådana i riksdagen så är det exakt enligt den demokratis­ka ordning som faktiskt gäller i vårt land. Det är ju inte en statskupp det handlar om. Man röstar för eller emot olika förslag. Eller så lägger riksdagsmä­n ner sin röst för att ”släppa fram” ett förslag. Det antal röster som är flest avgör då hur det blir med förslaget! Detta är något Hellsborn och andra som inte begriper vårt demokratis­ka system måste lära sig att förstå.

DET ÄR JU olagligt att inneha vapen om man inte har vapenlicen­s. Det finns tyvärr en mängd illegala vapen i vårt land. Det har i demokratis­k ordning beslutats om en amnesti under en viss tid för dem som vill lämna in sitt olagliga vapen. Man får inget straff fast det egentligen är så att man har innehaft ett illegalt vapen, kanske under många år. Detta är ett tydligt ex. på att lagstiftar­en visst kan göra retroaktiv­a undantag från olika lagar. I detta fall är det ju inte fråga om att det borde varit lagligt att ha vapen utan licens förut. Det handlar bara om ett demokratis­kt verktyg avsett att minska mängden illegala vapen. Politik är det möjligas konst!

VAD DET GÄLLER det aktuella lagförslag­et så vill man lösa problemet att det har kommit ett antal flyktingar hit som barn men de har under den utdragna asylproces­sen hunnit bli vuxna vilket påverkat beslutet. I en demokratis­k rättsstat är det rimligt att ändra lagen då.

Glenn Wahle

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? FÖRÄNDERLI­GT. Ibland är det faktiskt rimligt att ändra i lagen.
Bild: MAJA SUSLIN/TT FÖRÄNDERLI­GT. Ibland är det faktiskt rimligt att ändra i lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden