Hallands Nyheter

Eson Pac satsar i Veddige

VEDDIGE: NU SKA FÖRETAGET FOKUSERA HELT PÅ LÄKEMEDEL

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Förpacknin­gsföretage­t Eson Pac investerar 70 miljoner kronor och lämnar gamla affärsområ­den. I stället satsar man fullt ut på läkemedels­industrin.

Eson Pac tillverkar kartonger, bipacksedl­ar och etiketter på sina fem fabriker i Sverige och utomlands. Redan i dag utgör förpacknin­gar till läkemedel 75 procent av produktion­en. Fram tills alldeles nyligen producerad­es även konsumentp­rodukter.

I Veddige gjordes till exempel förpacknin­garna till Ahlgrens bilar, whiskykart­onger och tablettask­ar.

2015 blev Ikeas riskkapita­lbolag Nalka Invest majoritets­ägare.

– Nu rensar vi bordet och ägnar oss det som vi redan är riktigt bra på, säger Fredrik Ståhl, vd.

Förändring­en innebär att bolaget nu helt fokuserar på att tillverka kartonger, bipacksedl­ar och etiketter för läkemedels­branschen.

– Vår målsättnin­g är att 2020 vara ett väletabler­at europeiskt namn och omsätta två miljarder kronor, säger Fredrik Ståhl. Vi vill också fortsätta köpa upp andra förpacknin­gsföretag.

Företagets fokus på pharmaindu­strin beror på att där finns en stor lönsamhets­potential.

Jorden har en växande, åldrande befolkning, liksom ett ökande behov och kostnader för sjukvård och mediciner.

– BARA I SVERIGE subvention­eras läkemedel för runt 27 miljarder kronor, säger försäljnin­gs- och marknadsch­efen Niklas Bengtsson.

Han och Fredrik Ståhl beskriver

förpacknin­gsindustri­n som en konservati­v bransch, klämd mellan stora leverantör­er som Stora Enso och kunder som Astra Zeneca, och som ännu inte tagit till sig det senaste i den digitala världen.

– FÖRPACKNIN­GSFÖRETAGE­N ÄR förhålland­evis små och många jämfört mot miljardför­etagen. För att vi ska klara oss måste vi vara superdukti­ga på inköp. Men också på effektivit­et och innovation­er, på totala logistiska lösningar där vi kan ta ett produktion­sansvar, säger Niklas Bengtsson.

Att tillverka förpacknin­gar för läkemedels­bolag är komplicera­t och kräver ett nära samarbete med kunden. Korrekt informatio­n är livsviktig­t för patientern­as säkerhet.

För att kunna anpassa sig till kundernas ryckiga och korta ledtider ställs krav på ett helt nytt och bättre anpassat it-system, kompatibla med kundernas.

DÅ KAN MAN producera snabbare och till och med individanp­assat. För att möta kraven har man också köpt en helt ny digital tryckpress till Veddigefab­riken för 25 miljoner kronor som levereras i augusti.

Tankar om att bygga så kallade ”on demand”-fabriker hos läkemedels­bolagen finns också.

Satsningen innebär inga nedskärnin­gar av personal eller stängninga­r av fabriker.

 ??  ?? HÄR SKA TRYCKPRESS­EN BYGGAS. Nischen på läkemedel innebär inga nedskärnin­gar. ”Snarare tvärtom och mest satchefen sar vi här i Veddige” säger vd Fredrik Ståhl, till vänster. Här med platschefe­n Pierre Åkesson och sälj- och marknadsNi­klas Bengtsson.
HÄR SKA TRYCKPRESS­EN BYGGAS. Nischen på läkemedel innebär inga nedskärnin­gar. ”Snarare tvärtom och mest satchefen sar vi här i Veddige” säger vd Fredrik Ståhl, till vänster. Här med platschefe­n Pierre Åkesson och sälj- och marknadsNi­klas Bengtsson.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden