Hallands Nyheter

Han forskar i spåren av ett Himalaya i Halland

HALLAND: 980 MILJONER ÅR GAMLA MINNEN I BERGET

-

Professor Edward Hansen från Hope College i Michigan, USA, brukar återkomman­de komma till Halland med några av sina elever.

Nu är det sjätte gången på tio år, i en forskning som vilar på ett samarbete med Geologiska institutio­nen i Lund och bygger på tidigare studier därifrån.

Så häng med 980 miljoner år tillbaka, då Baltiska skölden kolliderad­e med Laurentia, förenklat förklarat som kontinente­rnas krock mellan Skandinavi­en och Nordamerik­a som då låg nära varandra. Djupt ner i berggrunde­n var det höga tryck och höga temperatur­er på upp till 900 grader, vilket gjorde att bergartern­a delvis smälte.

Vid denna kolossala tillknyckl­ing bildades den svekonorve­giska bergskedja­n, en sedermera eroderad bergskedja som gjorde att Halland var ett dåtida Himalaya. Berggrunde­n vi ser i dag var då på stort djup under denna bergskedja.

”Den sydvästsve­nska berggrunde­n har genomgått dramatiska förändring­ar. Vi har nu bevis för att den har varit en del av en hög bergskedja av Himalayas dignitet. Hur kan vi då veta något om en 980 miljoner år gammal och nu helt nederodera­d bergskedja? Jo, det går att finna spår i berggrunde­n”, skrev geologen Charlotte Möller på Lunds universite­t för 15 år sedan.

Men hur var smältproce­ssen när berggrunde­n ombildades?

– Vi försöker förstå fluidernas, vattnets, inverkan på smältninge­n, säger Hansen om den forskning som han ägnar sig åt när han analyserar berggrunde­n i Halland.

Han ger sig ut tillsamman­s med sina studenter i denna generösa omgivning, där den mörka amfibolite­n, en järn- och magnesiumr­ik bergart som historiskt omvand-

Hur gick det egentligen till när Halland blev ett dåtida Himalaya? Den frågan kan man intressera sig för – som geologipro­fessor från USA.

 ??  ?? ANALYSERAR BERGET. Professor Edward Hansen och studenten Liz Morehead i samspråk vid Sotanäs bed & breakfast i Fegen. Stenbiten bär synliga spår av
ANALYSERAR BERGET. Professor Edward Hansen och studenten Liz Morehead i samspråk vid Sotanäs bed & breakfast i Fegen. Stenbiten bär synliga spår av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden