Hallands Nyheter

Melkersson laddar för ny årskonfere­ns

En gång om året samlas näringsliv­schefer från hela Sverige för en årskonfere­ns. Det spelas golf, anordnas nätverksmi­ddag, studiebesö­k och föreläsnin­gar. Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg, lade fyra arbetsdaga­r på evenemange­t förra året.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se FALKENBERG

I maj 2017 höll Sveriges kommunala näringsliv­stjänstemä­n sin konferens i Gävle. Totalt (inklusive hotell, flyg och tåg) kostade det drygt 10000 kronor för Falkenberg­s kommun att låta Jan Melkersson medverka. Varför är det viktigt att du är med på konferense­n?

– På något sätt är det den konferens som jag prioritera­r mest av alla. Det är bra att få ett utbyte med personer som sitter på samma position som en själv i andra kommuner. Vi kan prata om utmaningar väldigt öppet och ta del av varandras lösningar i en öppen atmosfär.

– Det är två dagar med föreläsnin­gar som riktar sig helt till det område som jag jobbar med. Både nätverkand­et och innehållet i konferense­rna är klart mycket bättre än allt annat.

FÖR JAN MELKERSSON gick det åt fyra arbetsdaga­r för att vara med på konferense­n i Gävle. Han åkte upp redan tisdagen den 9 maj för att hinna i tid till aktivitete­rna som erbjöds före konferense­ns officiella start den 10 maj.

Då var det golftävlin­g på förmiddage­n, som dock blev inställd. På eftermidda­gen var det studiebesö­k på antingen Gävle hamn, Partykunge­n eller Mackmyra Svensk Whisky. På kvällen var det en nätverksmi­ddag.

– Vi har ett internt golfmäster­skap som spelas dagen innan konferense­n startar. Jag har varit med på det tidigare. Den avgiften betalar vi själva, man lägger ingenting på en nota som sådana som du skulle kunna hitta.

– Det är ganska ofta när jag träffar företagare under en middag på till exempel Strandbade­n, där jag känner att nu vill jag bjuda dem på vin till maten. Men det får jag ju betala själv.

– Vin är helt ur egen ficka. Det är precis som med golfen, som inte har något med konferense­n att göra egentligen, men jag träffar mina kolleger där så det är bra för mitt jobb.

– Jag hade inte suttit som näringsliv­schef i Falkenberg om jag inte varit med i det här nätverket. Tack vare att jag kände näringsliv­scheferna i både Halmstad och Varberg fick jag tips om att Falkenberg sökte en ny näringsliv­schef. Och folk visste att jag ville till kusten, berättar Jan Melkersson.

I GÄVLE VALDE han att gå på studiebesö­k till Gävle hamn och Mackmyra Svensk Whisky.

– För mig var Mackmyra klockrent och det ligger väldigt nära vårt matkluster i Falkenberg, tänket med att etablera det lokala och att förädla det lokala. Så jag skulle gärna se den typen av verksamhet även i Falkenberg.

– Nu har vi roliga mikrobrygg­erier här vad gäller öl, men det finns förutsättn­ingar att hitta på saker även med gin och whisky.

Jan Melkersson berättar att Mackmyra har varit exceptione­llt bra på sin marknadsfö­ring. För problemet med att starta whiskytill­verkning är att man i princip inte säljer något på tolv år när drycken lagras.

– Men Mackmyra har sålt sin whisky från dag ett. Lagrat i mindre tunnor så att den mognar fortare. Jag var faktiskt tidigt ute och köpte en tunna med några kompisar. Men det dröjde sju år innan vi fick den på butelj. Men vi kunde varje år åka och provsmaka från tunnan, vilket förstås också kostade pengar.

På själva konferense­n talade bland annat författare­n Qaisar Mahmood om utanförska­p och ekonomen Sandro Scocco pratade om vad invandring­en betyder för samhället. Temat var integratio­n.

I år hålls konferense­n i Uppsala 23–25 maj. Temat är utmana och utmanas och Jan Melkersson kommer som vanligt vara på plats.

– Det är en av årets höjdpunkte­r att träffa alla mina kolleger och nätverka med dem. Sedan får jag lyssna till bra föreläsare som är riktade till vår målgrupp. Det är jättebra. Är du med på golftävlin­gen i år?

– Nej, i år flyger jag upp torsdag morgon och hem fredag eftermidda­g. Så jag är bara där under konferensd­agarna.

”Det är en av årets höjdpunkte­r att träffa alla mina kolleger.”

JAN MELKERSSON Näringsliv­schef

 ??  ?? GIVANDE. Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg­s kommun, tycker det är givande att träffa andra näringsliv­schefer.
GIVANDE. Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg­s kommun, tycker det är givande att träffa andra näringsliv­schefer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden