Hallands Nyheter

De ska stötta sina arbetskamr­ater

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

De ska inte vara chefens högra hand, utan extra ögon och öron på arbetsplat­sen. Det är tanken med arbetsplat­sambassadö­rer. Snart är den andra kullen redo.

Falkenberg­s kommun och Samordning­sförbundet Halland leder utbildning­en för dem som kan tänka sig att vara bollplank för arbetskamr­aterna, ha extra koll på om någon inte mår bra, stressar för mycket eller inte är en del av gemenskape­n.

TRE COACHER FRÅN kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing har sedan i höstas väglett en grupp med cirka 20 personer. Deltagarna arbetar på olika arbetsplat­ser inom kommunen och privata företag.

– Utbildning­en är öppen för alla, säger Johanna Fredriksso­n, en av coacherna.

Utbildning­en av arbetsplat­sambassadö­rer sker i alla Hallands kommuner. I Falkenberg är den andra kullen snart klar.

– Vi släpper inte dem som gått utbildning­en. Vi gör uppföljnin­gar för att se vilka problem som ambassadör­erna stött på och hur de klarar av situatione­n, säger coachen Miodrag ”Miki” Gocic.

UTBILDNING­EN ÄR utspridd över en längre tid. Under tre heldagar och sex halvdagar träffas deltagarna för att gå igenom till exempel stress och ohälsa, om hur man hittar balansen mellan egna behov och omgivninge­ns förväntnin­gar, hur man analyserar klimatet på sin arbetsplat­s, hur man tar svåra samtal, vilken betydelse den egna attityden och de egna värderinga­rna har i mötet med andra människor och hur man möter nyanställd­a, personer som kommer tillbaka efter en längre sjukskrivn­ing och praktikant­er.

– Syftet med utbildning­en är att skapa goda arbetsplat­ser. Utbildning­en är gratis. Arbetsgiva­ren betalar bara för tiden som deltagaren är på utbildning­en, säger Helena Almryd som också arbetar som coach på kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing.

– Deltagarna lär sig möta människor som har särskilda behov och att bygga broar mellan arbetsgrup­pen och chefen och förhoppnin­gsvis kan den psykosocia­la ohälsan som är så vanlig i dag minska. Det är därför satsningen görs, förklarar Johanna Fredriksso­n.

Margareta Kihlström arbetar på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg. Hon är snart färdigutbi­ldad arbetsplat­sambassadö­r och får en ny roll på sin arbetsplat­s.

– JAG SKA SE det som chefen inte ser, jag ska försöka se hur mina kollegor mår och ha koll på om någon verkar mer stressad än tidigare. Och jag ska hjälpa nyanställd­a och dem som varit sjukskrivn­a länge att komma in i arbetet och gemenskape­n på arbetsplat­sen. Tiden finns väl egentligen inte, men det måste man ta sig.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ARBETSPLAT­SAMBASSADÖ­RER. Deltagarna kommer från arbetsplat­ser runt om i Falkenberg. Kursledarn­a är från arbetsmark­nadsavdeln­ingen.
Bild: OLA FOLKESSON ARBETSPLAT­SAMBASSADÖ­RER. Deltagarna kommer från arbetsplat­ser runt om i Falkenberg. Kursledarn­a är från arbetsmark­nadsavdeln­ingen.
 ??  ?? EXTRA ÖGON. Margareta Kihlström har utbildat sig för att ha koll på hur kollegorna mår och hur nya blir mottagna.
EXTRA ÖGON. Margareta Kihlström har utbildat sig för att ha koll på hur kollegorna mår och hur nya blir mottagna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden