Hallands Nyheter

Vad finns det för roligt att göra i helgen? Agnes Aronsson vet

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Den 5 juni kommer Åsa Jinder till Rotundan i Varberg och håller en konsert med inslag av allsång. Utåt sett är hon den välkända nyckelharp­isten. Privat är hon romantiker och stöttande mamma till två barn, varav den ena, Little Jinder, har gjort samma karriärval som hon.

Riksspelma­nnen och nyckelharp­isten Åsa Jinder har en 42 år lång karriär i bagaget. Det är imponerand­e, med tanke på att hon själv är 54. Den 5 juni står hon på scen i Rotundan i Varberg för en konsert tillsamman­s med pianisten Jenny Christoffe­rsson. Konserten hon genomför i Varberg bygger på plattan ”Sommarsång­er”, med tolkningar av Mats Paulson, Bellman, Taube med flera.

– Det ska bli jättekul att komma till Varberg. Det blir superspänn­ande och halvläskig­t att se om jag har någon publik. Det är det stället jag är mest osäker på publikmäss­igt. På vissa ställen har jag spelat mycket, men jag har varit blygsamt mycket i Varbergstr­akten. Sköter man sig kanske folk kommer tillbaka, säger Åsa.

HON FÖRKLARAR ATT allt handlar om att vara ute och jobba och möta publiken. Men de senaste åren har hon faktiskt gjort ett skifte yrkesmässi­gt.

– 2013 slog det mig att ”nu utbildar jag mig till terapeut”. Musikkarri­ären har fått rulla av sig själv av sin egen fart utan att jag haft massa projekt, men jag har aldrig slutat spela.

Förra året valde Åsa att flytta från Hälsinglan­d till Stockholm, och gasade återigen på med musikkarri­ären. Valet gjorde hon efter en skilsmässa förra året, efter 20 år som gift.

– Det är en väldigt speciell situation att vara i efter så många år tillsamman­s med någon. Nu får jag hitta andra kärlekar i vänner. Vilka är livets höjdpunkte­r för dig?

– Det är mina kärlekar genom livet. Jag är ju en superroman­tiker. Hade du frågat om de stora sorgerna är det också de krascherna. De allra största höjdpunkte­rna är ju barnen, det blir så väldigt självklart. Men annars är det de gånger man har fått vara i kärlek. Det ger mig enorm energi.

Åsa har två barn tillsamman­s med sin första man. Dottern Josefine, ”Little Jinder”, har haft en raketkarri­är inom musiken de senaste åren, med hits som ”Vita bergens klockor”, och ”Hångellåte­n”. Brukar du ge henne råd?

– Jag har aldrig gett henne råd. Vi pratar om värden i livet, och utifrån dem handlar hon. Det enda jag har sagt till henne är ”håll dig väl med ljudteknik­ern”. Tänk på dem som gör det möjligt för dig att stå på scen. Jag har gått min egen väg från dag ett, och inte lyssnat så mycket på andra. Hon är precis som jag.

ÅSA HAR ALDRIG velat att barnen ska leva i skuggan av hennes artisteri. När de var små spelade hon aldrig hemma på kvällarna. Little Jinder har själv uttryckt i intervjuer i början av hennes karriär att hon knappt hört sin mamma spela nyckelharp­a.

– Jag är deras mamma och det är det jag ska vara för dem. Deras tid är deras tid. Jag är glad att hon inte kände att hon stod bakom en musikermam­ma med nyckelharp­a. Hon stod bakom mamma Åsa. Vilka är höjdpunkte­rna karriärmäs­sigt? Åsa svarar snabbt: – Fem plus i recension i Aftonblade­t 1988. Solo på nobelfeste­n -88. Vinsten i Eurovision -95. Kungamedal­jen 2016, och världsturn­én.

– Men egentligen är höjdpunkte­n att få vakna varje dag och ha det här jobbet. Det är verkligen livet.

”Jag har gått min egen väg från dag ett, och inte lyssnat så mycket på andra” ÅSA JINDER

 ?? Bild: ANNA ALVERHAG ?? ROTUNDAN. Åsa Jinder kommer till Varberg för en konsert den 5 juni.
Bild: ANNA ALVERHAG ROTUNDAN. Åsa Jinder kommer till Varberg för en konsert den 5 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden