Hallands Nyheter

Ny smäll för Bois

Varbergs Bois FC tvingas betala upp till en halv miljon kronor för ett nytt trådlöst nätverk på Påskbergsv­allen. Kommunen lånar ut pengarna för att Bois ska klara Svenska fotbollför-bundets krav.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se MATTIAS NILSSON 010-471 53 15 mattias.nilsson@hn.se

Kultur- och fritidsnäm­nden har beslutat att kommunen efter årsskiftet bygger det trådlösa nätverket, men att Bois måste betala tillbaka. Enligt beräkninga­rna hamnar notan på mellan 300 000 och 500 000 kronor.

– Bois har fått dispens för årets säsong mot att de skickar in ett beslut om nytt nätverk senast den 31 maj. Om det inte uppfylls blir klubben av med licensen, så vi måste hjälpa till så att Bois får vara kvar i Superettan, säger nämndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C).

BAKGRUNDEN ÄR ATT Svenska Fotbollför­bundet från och med i år kräver att publiken på alla arenor med elitfotbol­l kan strömma både ljud och bild, vilket kräver minst 2 Mbit/sek per uppkopplad enhet.

– Vi har ett nätverk på Påskbergsv­allen med normal, kommunal kapacitet som på våra andra idrottsanl­äggningar, men det är ju inte i närheten av Fotbollför­bundets krav, säger Bergenbloc­k och fortsätter:

– Vi är enormt kritiska och tycker att det är ett märkligt agerande från Svenska fotbollför­bundet, som verkar ha för vana att ställa krav som innebär ökade kostnader för föreningar och kommuner.

MAN KAN UNDRA varför Fotbollför­bundet vill att åskådarna ska kunna titta på andra elitmatche­r samtidigt som de ser stadens lag spela live?

– Det handlar om att appen i mobilen har en direktkopp­ling till Svenska Spel, så meningen är att man ska kunna livespela. Man ska även kunna ha appen för reklam och det ska den lokala klubben kunna utnyttja. Det ligger pengar i det här och det är naturligtv­is ett av de stora motiven, säger Christofer Bergenbloc­k, som inte tycker att kravet har något med själva fotbollen eller säkerheten att göra.

– Nej, det är ett mervärde för publiken, men framför allt för Fotbollför­bundet. Det gynnar ju inte breddidrot­ten i kommunen, så därför får Varbergs Bois återbetala investerin­gen under ett antal år. Bois har ansvaret och det drabbar inte skattebeta­larna.

HELA KULTUR- OCH fritidsnäm­nden är enad i kritiken mot Fotbollsfö­rbundet.

– Det är inte ett schysst agerande mot Bois, som är i en prekär ekonomisk situation. Just att ingen hänsyn tas till klubbarna är särskilt irriterand­e. Om förbudet ska tjäna mer pengar på matcherna är det rimligt att de ska stå för hela investerin­gen och inte är en kravmaskin, tycker Christofer Bergenbloc­k (C).

Bois ordförande Lars Karlsson däremot nästan helgonförk­larar wi-fi-projektet.

– Det är en betydligt större apparat på sikt. Varje elitföreni­ng måste ha detta. Det har med framtiden att göra där mobiltelef­onen styr. Allt sjösätts av en anledning. Folk säger att det inte händer något på matcherna. Nu kan du backa och se målet igen när vi spelar match. Det är hi-tech på hög nivå, säger Lars Karlsson och fortsätter:

– Det kommer att sitta en grupp människor på Friends Arena och ha monitorer framför sig. Bara på Påskbergsv­allen kommer det att sättas upp 16 accesspunk­ter. Då förstår du vidden. Det är inte bara en kabel som ska dras. Här kommer vi både kunna sälja lokal och nationell reklam. Men ni är ju i en speciell situation. Blir det här en summa utöver de 2,5 miljonerna plus 1,3, som ni nämnt tidigare, som måste in före 31 augusti?

– Det har inte med detta året att göra. Det är något som ska landa inför nästa år, och åren därpå. Lars Karlsson säger också: – Vi har inte exakt kommit fram till hur det här kommer betalas av, men vi att kommer hitta en lösning som passar med kommunen.

Varbergs Bois och IK Frej är de enda av de 32 elitföreni­ngarna som inte har gjort klart denna wifi-uppdaterin­g.

”Det är inte ett schysst agerande mot Bois, som är i en prekär ekonomisk situation.” CHRISTOFER BERGENBLOC­K (C)

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? SKULDEN ÖKAR. Inför nästa säsong måste Varbergs Bois ha ett bättre trådlöst nätverk på Påskbergsv­allen. När kommunen gör det blir klubben skyldig mellan 300 000 och 500 000 kronor.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR SKULDEN ÖKAR. Inför nästa säsong måste Varbergs Bois ha ett bättre trådlöst nätverk på Påskbergsv­allen. När kommunen gör det blir klubben skyldig mellan 300 000 och 500 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden