Hallands Nyheter

Sämre ekonomi i allsvenska klubbarna

- TT

Sju av de sexton klubbarna i herrallsve­nskan i fotboll 2017 redovisade ett negativt resultat under förra räkenskaps­året, visar Svenska fotbollför­bundets analys. Det är fem fler än året dessförinn­an.

Största förlusten gjorde Kalmar FF, -12,8 miljoner kronor, följt av IFK Göteborg, -12,3 miljoner kronor. Kalmar har sammanlagt förlorat över 40 miljoner kronor de senaste fem åren och tidigare i maj stod det klart att kommunen köper klubbens hemmaarena.

– Försäljnin­gen är en förutsättn­ing för klubbens överlevnad, säger klubbchefe­n Mattias Rosenlund till SVT.

Bäst i klassen var AIK som redovisade 45,6 miljoner kronor i vinst 2017. Annars har Malmö FF efter sina två Champions League-resor de fyra senaste åren en ekonomisk särställni­ng i allsvenska­n med ett eget kapital på 457 miljoner kronor vid årsskiftet.

Sedan tidigare var det känt att Gif Sundsvall och AFC Eskilstuna, nu i Superettan, redovisade negativt eget kapital per den 31 december 2017. SVFF har godkänt Gif Sundsvalls handlingsp­lan för att återupprät­ta det egna kapitalet och klubben har därmed uppfyllt kriteriern­a för elitlicens 2019.

AFC Eskilstuna ska upprätta en kontrollba­lansräknin­g som visar att det egna kapitalet är noll eller positivt per den 31 augusti för att undvika nedflyttni­ng en division.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden