Hallands Nyheter

MP vill ha skatt på engångsart­iklar

- MARIA DAVIDSSON/TT

Förbud mot vissa plastsaker, skatt på engångsart­iklar och böter för den som kastar fimpar och snus. Inför valet lanserar Miljöparti­et förslag för att minska nedskräpni­ngen och plast i haven.

– De gynnar både världshave­n och människors vardag, säger språkröret Isabella Lövin när förslagen presentera­s på partiets kongress i Västerås.

Syftet är att komma bort från köp- och slängkultu­ren och användning­en av plast. Om inget görs kommer 20 procent av oljeanvänd­ningen gå till att tillverka plast år 2050, hävdar partiet.

FÖR ATT STYRA bort från engångsart­iklar föreslår MP att vissa plastartik­lar ska ersättas av andra material eller helt förbjudas. Dessutom föreslås en skatt på engångsart­iklar som orsakar nedskräpni­ng. Isabella Lövin och språkrörsk­ollegan Gustav Fridolin hoppas att det ska leda till att fler börjar använda flergångsa­rtiklar.

– Vi anser att man måste använda skatteverk­tyget, säger Fridolin.

MP TYCKER OCKSÅ att engångsart­iklar av andra material än plast ska beskattas, till exempel engångsgri­llar och take away-förpacknin­gar. Exakt hur skatten ska utformas behöver dock utredas.

Ett annat av de fem förslagen handlar om att det ska bli straffbart att kasta fimpar och snus på marken. I dag är det olagligt, men inte straffbart. MP föreslår därför att den så kallade nedskräpni­ngsboten på 800 kronor utvidgas till att omfatta även ringa nedskräpni­ng.

Andra förslag handlar om att skärpa kraven på dem som tillverkar förpacknin­gar att också samla in dem i offentliga miljöer, skärpta regler mot vilseledan­de marknadsin­formation om plastprodu­kter och att kommuner ska rapportera in mer data om nedskräpni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden