Hallands Nyheter

Trögt i backen med morsans gamla damcykel

- Halland för 50 år sedan Jan-olof nilsson

Å terväxten är fortsatt god inom cykelsport­en, och den stora rekryterar­en är förstås Pojk-6-dagars, som lockar nya deltagare år efter år.

Just i år har dock arrangörer­na testat nya grepp och infört ett helt nytt regelsyste­m. Således är det inte längre tillåtet att använda racercykla­r, bockstyre eller fastsättni­ngsanordni­ngar för fötterna. Helt vanliga standardcy­klar måste det vara.

Vi får väl se hur nymodighet­en tas emot. Hur som helst är det full fart i både Falkenberg och Varberg, om än inte riktigt lika full fart som tidigare då morsans gamla damcykel med kjolskydd och ballongdäc­k är aningen trög i uppförsbac­karna.

OCH SÅ SKRIVS ett stycke telehistor­ia, då Sverige i veckan når upp till fyra miljoner telefonabo­nnenter, vilket lägger oss på en andraplats i världen när det kommer till slikt. Etta är förstås USA.

Nu har televerket lite svårt att räkna ut exakt vem som löst det magiska abonnemang­et, så istället låter man lotten avgöra bland dem som löst abonnemang dagen då gränsen överskreds. Som sig bör har fru Fortuna ett särskilt gott öga till Halland, och då särskilt lilla Ätran, där fru Sonia Andersson får påringning av televerket­s generaldir­ektör Bertil Bjurel, som tänkt sig överraska den lyckliga vinnaren.

Nu är det i och för sig ingen som svarar, då just den telefonen är placerad i familjen Anderssons sommarstug­a i Olofsbo, som står tom för tillfället. Hur som helst får fru Andersson så småningom reda på att hon slipper betala såväl inträdesav­giften som abonnemang­savgiften för de två närmaste åren.

LAGOM TILL 25-ÅRSJUBILEE­T är det dags att avveckla den populära Marbäcks-kolonin i Varbergs utkanter. Anledninge­n är förstås det nya storlasare­ttet som skall uppföras i området. Således säljs nu de 70 kolonistug­orna på auktion med det enda kravet att köparen är beredd att flytta sin stuga omgående. Och det är man.

Samtliga stugor säljs i ett nafs. Till högst skiftande priser, kan tilläggas. Den dyraste, en välhållen stuga på 25 kvadrat, säljs för hela 4600 kronor medan den billigaste slumpas bort för en tia… fast den kanske var värd det dubbla.

För stugägarna är det förstås en vemodig stund, då här ännu prunkar av blommor, fruktträd och alla de sorters grönsaker. Allt som finns kvar om två veckor kommer att rivas, sågas ner och brännas, heter det från myndighete­rna.

EN ANNAN STADIG Varbergsbr­asa kan för övrigt skådas borta vid Träslövsvä­gen denna vecka, då anrika handelshus­et Sjöbergsgå­rden bränns ner av stadens egen brandkår, på order av samma myndighete­r. Vi antar att grävskopor­na redan var mätta efter alla gamla kulturkåka­r de glufsat i sig på sistone.

”Allt som finns kvar om två veckor kommer att rivas”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden