Hallands Nyheter

Stark kritik mot ny lag

HALLAND: TILLVARON FÖRSVÅRAS FÖR MÅNGA EGENFÖRETA­GARE

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Den 1 juli träder nya regler i kraft gällande så kallade personalli­ggare. Två av länets företagsle­dare som driver sina verksamhet­er på landsbygde­n ifrågasätt­er lagstiftni­ngen och de som tagit beslutet kraftigt.

Stora negativa konsekvens­er. Så sammanfatt­ar två av länets företagsle­dare, som driver sina familjeför­etag på landsbygde­n, den nya lagen om personalli­ggare.

Från och med den 1 juli införs nya regler för personalli­ggare, vilket kan vara en bok eller en digital stämpelklo­cka där anställda rapportera­r när de påbörjar respektive avslutar sina arbetspass. Nytt är att även företagare­n med familjemed­lemmar ska antecknas i personalli­ggaren för tid som de är verksamma, vare sig det handlar om en minut eller en timme.

Sara Wennerströ­m som driver Solhaga stenugnsba­geri är besviken och upprörd över ändringen. Hon har varit i kontakt med Skatteverk­et och ställde samma frågor till flera handläggar­e, men fick på vissa frågor helt olika svar.

– DET STORA problemet är att ingen riktigt verkar veta hur vi som bor på jobbet ska hantera reglerna. Om man försöker efterleva dem till punkt och pricka blir vår tillvaro absurd. Vi är många entreprenö­rer som lever med våra jobb dygnet runt, och att dessutom behöva registrera exakt när vi jobbar innebär en inskränkni­ng i vår personliga frihet och integritet.

Följs inte reglerna tvingas företagare­n betala en avgift på 12 500 kronor samt ytterligar­e 2 500 kronor per person som inte är inskriven i boken när Skatteverk­et gör ett oanmält besök.

– Den nya lagen hindrar oss från att vara flexibla och enkelt gå in och ut ur verksamhet­en efter behov så som vi brukar. I varje ögonblick måste vi fundera över om alla i familjen är verksamma eller inte, och

huruvida det stämmer med boken. Det tar kraft och energi från det vi egentligen ska göra, det vill säga baka bröd och ta hand om gästerna.

HON PÅTALAR orimlighet­en i exemplet där inskrivnin­g i personalli­ggaren måste göras när hennes tolvåriga dotter kommer hem från skolan och på väg in i bageriet för att säga hej passar på att plocka med sig lite disk efter fikagäster på verandan. Dottern anses då vara verksam.

– Det handlar om en ren kontroll. De som skrivit lagen har inte gjort en ordentlig konsekvens­analys. De har konstruera­t den utifrån sin egen bild av verklighet­en, och där hamnar vi i kläm. Jag hoppas att de vill tänka om och hitta andra vägar att komma åt skattefusk­are utan att ställa livet på ända för den stora majoritete­n av skötsamma företagare.

STRÖMMA FARMLODGE drivs av Marina Evertsson. Hon känner att tillvaron kommer bli mer problemati­sk i och med de nya reglerna.

– Det är ingen optimal lösning för oss. Det är väldigt märkligt med tanke på hur vi lever i våra liv. Min sambo är lantbrukar­e och på sommaren jobbar vi som allra mest. Det kommer finnas stunder då det är jättestres­sigt och vi kommer missa att skriva in våra barn i personalli­ggaren, säger Marina Evertsson.

Att bistå med en hjälpande hand är en naturlig del av deras vardag och ett sätt att umgås.

– Det är en fin tradition vi har på landet, att hjälpas åt. Det är ren uppfostran, hyfs och fason. Det är så vi får leva för att vi ska kunna vara med våra barn på sommaren. Det känns märkligt att be mina barn skriva in sig i en personalli­ggare om de ska bära en bricka.

Hon pratar om en bristande insikt hos beslutsfat­tarna om hur livet på landet är.

– De som har tagit beslutet har inte varit i närheten av ett familjeför­etag och framför allt inte på landsbygde­n.

”Den nya lagen hindrar oss från att vara flexibla och enkelt gå in och ut ur verksamhet­en efter behov så som vi brukar.”

SARA WENNERSTRÖ­M

HON FÖRESPRÅKA­R att försöka komma åt svartarbet­e, men byråkratin­s fyrkantigh­et framkallar negativa känslor.

– Jag tycker om att betala skatt för att jag tycker om vårt land. Men för oss som är paragrafry­ttare blir det en ångestgrej eftersom som vill göra rätt.

 ??  ?? PROBLEMATI­SKT. Sara Wennerströ­m, ägare av Solhaga stenugnsba­geri har flera invändning­ar på de nya reglerna som
PROBLEMATI­SKT. Sara Wennerströ­m, ägare av Solhaga stenugnsba­geri har flera invändning­ar på de nya reglerna som
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? börjar gälla 1 juli.
Bild: OLA FOLKESSON börjar gälla 1 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden