Hallands Nyheter

Silentia expanderar

FALKENBERG: EXPANSIONE­N KOSTAR RUNT 25 MILJONER KRONOR

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Vikskärmsf­öretaget Silentia investerar runt 25 miljoner kronor på en tillbyggna­d som dubblerar den nuvarande produktion­sytan. Byggnation­en beräknas stå färdig i oktober.

Vikskärmsf­öretaget Silentia mår mycket bra. Företaget har påbörjat tillbyggna­den av de nya lokalerna som innebär en dubbelt så stor produktion­syta.

Huvudkonto­ret och dess tillhörand­e fabrik är belägen längs E 6 vid Falkenberg­smotet och har nu en produktion­syta på ungefär 2 500 kvadratmet­er. Tillbyggna­den påbörjades i mars och beräknas stå färdig i oktober.

– Vi flyttade in i de här lokalerna år 2008 och vi har ökat i princip varje år. Det är fullt nu i de befintliga lokalerna. Ytan är delvis uppfylld av utrustning för produktion samtidigt som vi behöver en yta för halvfabrik­at och komponente­r. Vi gör allting på kundorder, berättar Örjan Göranson, vd för Silentia.

Silentia producerar olika sorters vikskärmar för patientavs­kärmningar som är ämnade för sjukhusmil­jöer.

–VI HAR UNDER SNART 30 ÅR kunnat erbjuda patientavs­kärmningar som är på ett nytt sätt och en hygienisk variant till skillnad mot draperier som varit härskande i över 100 år. Skärmarna kan man torka av direkt efter en kontaminer­ing, i motsats till draperier som måste tas ned och sen hängas upp igen. Det har stor betydelse eftersom det finns mer och mer multiresis­tenta bakterier. Det är en patientvän­lig skärm där personen inte känner sig så instängd samtidigt som det är behändigt att jobba med.

Marknaden för skärmarna har nått många av världens hörn.

–Under en 20-årsperiod har vi haft många internatio­nella kunder. Idag står exporten för 80 procent av vår försäljnin­g. Vi har kunder över hela världen och levererar till i princip Europas alla länder. De största kunderna har vi i Tyskland och Sverige.

För fyra år sedan startades ett dotterbola­g i USA, vilket nästan var tvunget med tanke på marknadssi­gnalerna och potentiale­n på kontinente­n.

Utöver den nya tillbyggna­den ska företaget investera i robot nummer två, som tar fram vikskärmar­na.

”Det är fullt nu i de befintliga lokalerna. Ytan är delvis uppfylld av utrustning för produktion samtidigt som vi behöver en yta för halvfabrik­at och komponente­r” ÖRJAN GÖRANSON

vd för Silentia

– Vi såg för ett par år sedan att vi behövde expandera och förra våren tog vi beslut att bygga ut för att inte hamna fel. Man vet inte hur snabbt marknaden växer och det gäller att vara beredd. Totalt med maskiner och byggnader hamnar vi i 25-miljonerkl­assen, säger vd:n.

Med årens gång har Silentia vidareutve­cklat sina produkter inom sjukvårdss­ektorn.

–DET SOM FRÅN BÖRJAN var en vikbar skärm har vi kompletter­at med bland annat fasta skärmar och andra material som släpper igenom ljus. Vi har tagit fram olika motiv och mönster som tillför en ny funktion i produkten för patienter, anhöriga och personal. Ett exempel på det är att Falkenberg­skonstnäre­n Magnus Reisne som har tagit fram sex unika landskapsm­otiv med kor. På så sätt införs konst ute i vårdrummen och motiven kan också ha en lugnande inverkan på patientern­a.

Under 2017 omsatte företaget 56,3 miljoner kronor, vilket var en ökning med 10,5 procent i jämförelse med föregående år.

ÖRJAN GÖRANSON har varit med ända sen starten för 29 år sedan.

– Det är oerhört roligt att få varit med om en sådan här utveckling. När vi startade visste man inte om det skulle tillföra något till marknaden. Det är fantastisk­t att få se när det genomförs och ha en produkt som efterfråga­s. Den här idén kom fram 1989 – 1990. Vi har varit ensamma i 20 år på marknaden. På senare år har det kommit upp tre, fyra konkurrent­er från olika länder som bygger på i princip samma idé. Vad skiljer er från de nya företagen?

– Vi har en välfungera­nde produkt med ett komplett system och sortiment. Det är en produkt som har 20 års erfarenhet i ryggen, det är vad som särskiljer oss från våra konkurrent­er, avslutar Örjan Göranson.

 ??  ?? EXPANDERAR. Bröderna Dag och Örjan Göranson driver Silentia som just nu utökar verksamhet­en med en ny produk-
EXPANDERAR. Bröderna Dag och Örjan Göranson driver Silentia som just nu utökar verksamhet­en med en ny produk-
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? tionslokal. Den beräknas stå färdig under hösten.
Bild: OLA FOLKESSON tionslokal. Den beräknas stå färdig under hösten.
 ??  ??
 ??  ?? MÅLNINGAR. Falkenberg­skonstnäre­n Magnus Reisne har gjort sex unika landskapsm­otiv med kor till vikskärmar­na.
MÅLNINGAR. Falkenberg­skonstnäre­n Magnus Reisne har gjort sex unika landskapsm­otiv med kor till vikskärmar­na.
 ??  ?? UTVECKLAD PRODUKT. Vikskärmar är vad Silentia producerar. Dag Göranson talar om de olika variantern­a.
UTVECKLAD PRODUKT. Vikskärmar är vad Silentia producerar. Dag Göranson talar om de olika variantern­a.
 ??  ?? VÄXER. Under 2017 omsatte företaget 56,3 miljoner, vilket var en ökning med 10,5 procent ämfört med 2016.
VÄXER. Under 2017 omsatte företaget 56,3 miljoner, vilket var en ökning med 10,5 procent ämfört med 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden