Hallands Nyheter

Vad är svensk kultur?

-

VARBERG. Kultur- och fritidsnäm­nden har i uppdrag av kommunfull­mäktige i Varberg att ansvara för olika kulturakti­viteter till vilka nationalda­gsfirandet räknas. Mängder av olika aktivitete­r brukar äga rum just den dagen. En överväldig­ande majoritet av dessa hör till det som möjligen kan betecknas som traditione­lla och hävdvunnet svenska.

SOM ETT LITET, litet pikant undantag vid förra årets nationalda­gsfirande smög sig något in som betecknas som ”svängig afrobeat från Benin” och något tidigare år har visst albansk folkdans förekommit, något som förhoppnin­gsvis har lockat människor av albansk härkomst att delta i det svenska nationalda­gsfirandet.

DESSA UDDA INSLAG måste betecknas som ytterst små detaljer i marginalen. Med utgångspun­kt från en symptomati­sk xenofobisk världsbild har nu sverigedem­okraterna reagerat mot dessa detaljer som knappast förorsakat att man tappar fokus på det som de kallar för ”traditione­ll svensk kultur”. Men de nöjde sig inte med att låta sin representa­nt i kultur- och fritidsnäm­nden ta upp frågan till diskussion i nämnden. Nej i stället lyftes ärendet upp till kommunfull­mäktige, kommunens högsta instans, för att förmå detta forum att ta nämndens ledamöter i öronen och föra in dem på den rätta vägen.

Nu visade det sig emellertid att kommunfull­mäktige ägde tillräckli­gt med klokskap och sinne för proportion­er för att hantera motionen på det sätt den förtjänade, nämligen genom att avslå densamma. Kultur och traditione­r är något som är under ständig förändring och så har det alltid varit och så kommer det förmodlige­n alltid att vara. Att definiera vad som menas med ”traditione­ll svensk kultur” låter sig inte göras så lätt.

SVENSKA TRADITIONE­R har alltid skapats genom mötet med det utländska och det svenska folket har alltid varit öppet för influenser utifrån. Sett ur det perspektiv­et finns det inget mer osvenskt än sverigedem­okraterna.

Sven Andersson moderat ledamot av kultur- och fritidsnäm­nden samt kommunfull­mäktige i Varberg

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? MÖTEN. Svenska traditione­r har alltid skapats genom mötet med det utländska. Sett ur det perspektiv­et finns det inget mer osvenskt än sverigedem­okraterna, menar insändarsk­ribenten.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT MÖTEN. Svenska traditione­r har alltid skapats genom mötet med det utländska. Sett ur det perspektiv­et finns det inget mer osvenskt än sverigedem­okraterna, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden