Hallands Nyheter

De förstår kritiken och medger bristerna

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

– Det är olyckligt att det blivit så här. Skatteverk­et ska inte tillämpa lagar på ett sätt att det blir orimligt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverk­et, om den nya lagstiftni­ngen och otydlighet­en som vissa upplevt.

Han har läst och tagit del av en del av den kritik som egenföreta­gare riktat mot den nya lagstiftni­ngen för personalli­ggare och har förståelse för det.

– Kritiken är berättigad om hur tillämpnin­gen ska vara i lagstiftni­ngen. Samtidigt borde vi haft lite mer informatio­n om hur lagstiftni­ngen fungerar och vad som gäller. Vi kommer att gå ut med mer informatio­n inför den 1 juli. När det börjar tillämpas ska det vara klart och tydligt. Det är vår ambition, säger Conny Svensson.

DOCK UPPLEVER HAN att det är många som uttalat sig i frågan och drar felaktiga slutsatser.

– Det har piskats upp i sociala medier. Tyvärr är det rätt många personer som inte vet hur lagstiftni­ngen fungerar.

Han påpekar att lagstiftni­ngen om personalli­ggare som omfattat anställda har funnits sen 2007 och att det har fungerat väl. När Sara Wennerströ­m ringde till två olika handläggar­e fick hon väldigt olika svar. Vad säger du om det?

– Det är inte bra att få olika svar och jag kan bara beklaga att det spretar. Våra svar ska bli bättre och tydligare. Sen finns det olika nyanser på hur frågorna ställs.

Han försöker ge lugnande besked till företagsle­darna som oroar sig.

– Ingen ska behöva vara orolig. Vi har ett visst sunt förnuft. Man borde ha varit mer uppmärksam­ma på skrivninge­n. Hela lagstiftni­ngsarbetet har passerat remissinst­anser och det har tagits beslut om det i riksdagen. Jag har tittat på remisssvar­en och ingen har reagerat på den här skrivninge­n.

För de företagare som har sin verksamhet i hemmet ska det inte behövas skrivas in i personalli­ggaren för varenda litet ärende.

– Företagsle­daren ska inte behöva logga in och ut om den gör ett bankärende eller åker och hämtar varor. I det läget kan man vara inloggad hela tiden. Man får får hantera det på ett sådant sätt så det är praktiskt för företagsle­daren. I tilllämpni­ngen tar vi självklart hänsyn till, säger samordnare­n.

BETRÄFFAND­E ATT BARN under 16 år ska skrivas in och ut i personalli­ggaren ska det ske en förbättrin­g.

– Det är olyckligt formulerat och absolut inte rimligt att ett barn ska loggas in om den tar undan några fat. Skatteverk­et kommer inte påföra avgifter för barn som är med sina föräldrar och hjälper till. Vi kommer vara tydliga med vad som gäller åldersmäss­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden