Hallands Nyheter

Bönder fasar för att torkan fortsätter

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Sommarvädr­et behåller greppet utan det klassiska, svenska sommarinsl­aget: regn. Skönt för soldyrkare, jobbigt för spannmålsb­önder. Och om torkan fortsätter hamnar många av dem i ett kritiskt läge.

– Vårsådden är i stort sett färdig i merparten av landet. Men de senaste tre-fyra veckorna har det inte kommit något större regn, och det behövs vatten för att sådden ska gro och fortsätta växa, säger Mikael Jeppsson, spannmålsc­hef på Lantmännen.

– Så vi är på väg in i ett kritiskt läge.

NÄR REGNET UTEBLIR och värmen är påtaglig växer spannmålet mer på höjden än bredden. Skotten blir färre och skörden riskerar att bli sämre - både sett till kvalitet och kvantitet.

– Man vill att spannmålsp­lantorna ska förgrena sig. Vid en fuktig och kall vår växer det långsammar­e och förgrenas mer, säger Jeppsson.

Än så länge är inte situatione­n helt nattsvart. Om det börjar regna ordentligt finns det ändå god chans för en normal skörd.

– Om vi skulle få en del regn nu, 20-40 millimeter, så hade läget förbättrat­s avsevärt. Så det är inte kört ännu, men tittar vi på prognosen finns ju inte mycket regn i sikte. Om vädret fortsätter i några veckor blir det kritisk för skördens storlek, säger Mikael Jeppsson.

Svenska bönder är inte ensamma om att hoppas att prognosern­a har fel och att det börjar regna. Läget är nämligen liknande för spannmålsp­roducenter i övriga delar av Östersjöre­gionen, enligt Jeppsson. Och en utblick i världen visar på torka i Ryssland och Brasilien också.

– Sämre skörd påverkar lantbrukar­nas ekonomi rakt av. Man är beroende av kvantitete­rna. Situatione­n just nu gör att vi ser en viss prisstegri­ng av spannmålsp­riser, på grund av torkan i stora spannmålso­mråden. Världsmark­naden påverkar ju oss fullt ut.

ATT SOMMAREN BÖRJAT varm utan större regnmängde­r i sikte är ännu inte så bekymmersa­mt för lantbrukar­e som odlar grönsaker, frukt och bär. Så låter det från LRF Trädgårds ordförande Marcus Söderlind.

– Just nu vill nog inga av dessa lantbrukar­e ha regn. För nu börjar ju första skörden och den ska in. Men sedan behöver det förstås komma regn, säger han.

Producente­rnas investerin­gar i bevattning­ssystem fungerar som en slags försäkring att säkerställ­a produktion­en, förklarar Söderlind:

– Men när det gäller spannmålsp­roduktion vattnar man ju inte på det sättet, då det är en helt annan kostnadsma­ssa där. I valmanifes­tet, som totalt består av 100 punkter, prioritera­r partiet särskilt sex frågor i valrörelse­n:

* 1. Bind ihop Sverige med tåg som går i tid – bygg höghastigh­etsbanor och rusta upp och bygg ut järnvägen i hela landet.

* 2. Gynna klimatsmar­t och ekologisk mat – inför en skatt på importerat kött där antibiotik­a överanvänt­s i djurhållni­ngen.

* 3. Rädda våra hav och vatten – stoppa spridninge­n av plast, gifter och skadliga ämnen samt skydda fler marina områden. * 4. Ge människor mer makt över sin tid –genomföra reformer som sänker normalarbe­tstiden och ökar människors möjlighete­r att påverka sin arbetstid och sina arbetsvill­kor. * 5. Satsa på barns och ungas psykiska hälsa – stegvis förverklig­a en köfri barn- och ungdomspsy­kiatri. * 6. Stå upp för en human flyktingpo­litik som värnar asylrätten – ge familjer rätt och möjlighet att återförena­s, införa permanenta uppehållst­illstånd och särskilt värna sjuka och unga.

 ?? Källa: MILJÖPARTI­ET ??
Källa: MILJÖPARTI­ET
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden