Hallands Nyheter

Missnöje efter ny mygginvasi­on i Deje

- JENS BORNEMANN/TT

De kommer med vårfloden och finns överallt. Myggorna har åter invaderat värmländsk­a Deje och missnöjet med politikern­a växer. – Det handlar ju inte om ett par myggor, utan det är ju flera tusen mygg, berättar Jenny Hagström, som bor i Deje.

Boende som klipper gräset i regnkläder, eller inte går ut alls trots det fina vädret. Det stora antalet myggor som kläcks när vårfloden fyller Klarälven har de senaste somrarna gjort tillvaron i värmländsk­a Deje svår att uthärda.

Missnöjet med kommunen är stort och de senaste veckorna har anmälninga­rna mot Forshaga kommun strömmat in till Justitieom­budsmannen (JO). I fredags var ett drygt 50-tal anmälninga­r registrera­de.

Jenny Hagström från Deje sitter i solen under lunchraste­n på jobbet i Karlstad när TT ringer.

– Hemma går det inte att vara utomhus. Vi har både studsmatta och en pool, men barnen sitter inne för att de blir uppätna av mygg annars, säger hon.

– Vi får springa från bilen in på verandan där vi har myggnät. Och klippa gräset får man göra i regnkläder i strålande solsken. Myggen är ju ute även i solen, de är ute jämnt, överallt.

I fjol var det visserlige­n en närmast ”normal ” sommar, berättar Jenny Hagström. Men efter den snörika vintern började årets myggsäsong extra tidigt i stället.

Det är de så kallade översvämni­ngsmyggorn­a, en art av stickmyggo­r, som ställer till det i Deje med omnejd. Problemen tilltog kraftigt för omkring tio år sedan och liknar dem som exempelvis Österfärne­bo vid Nedre Dalälven blev rikskänt för i början av 2000-talet.

Till skillnad från i Österfärne­bo har de boende i Forshaga dock hittills förgäves krävt biologisk bekämpning av myggorna.

 ?? Bild: PATRICK SÖRQUIST/TT/ARKIV ?? BIOLOGISK BEKÄMPNING. Österfärne­botraktens myggproble­m bekämpades med helikopter. Den hjälpen hoppas Forshagabo­rna också få.
Bild: PATRICK SÖRQUIST/TT/ARKIV BIOLOGISK BEKÄMPNING. Österfärne­botraktens myggproble­m bekämpades med helikopter. Den hjälpen hoppas Forshagabo­rna också få.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden