Hallands Nyheter

Plast som tar plats – ökad efterfråga­n på vinylskivo­r

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

På en istäckt sjö i Norrbotten drabbades Annika Norlin plötsligt av akut klimatånge­st – och gjorde musik. Nu släpper Säkert skivan Arktiska oceanen.

Ett konstigt behov av att vara ute i naturen blev startskott­et för Annika Norlins nya ep, som släpps under artistnamn­et Säkert. Plötsligt slog tankarna på klimathote­t henne som en sten i bröstet, tidigare hade hon bara tänkt på det i teoretiska banor.

DEN HÄR GÅNGEN ville hon dessutom skapa någonting lite mer upptempo, i kontrast till det mer lågmälda och akustiska albumet Däggdjur från 2017 – helt enkelt för att det är roligare att spela på sommarturn­éerna. Och så hade hon ytterligar­e ett mål.

– Det fanns en tanke på att det är bra att få ut de här låtarna medan det fortfarand­e är valår, även om de inte är jättepolit­iska, utan mer baserade på känslor och historier.

Hon är noga med att påpeka att hon egentligen inte är någon klimatexpe­rt.

– Det är bara baserat på ett slags isande ångestkäns­la.

I LÅTEN WASHINGTON sjunger hon om hur naturen säger ifrån på ett kraftigt och tydligt sätt. I Arktiska oceanen berättar hon om två personer som kliver på en ark och åker iväg längst älven mot nordligare breddgrade­r, tillsamman­s med djur av olika arter. Låten skrevs samtidigt som hon kollade på Netflix-serien Manhunt där Unabombare­n ger sig på sina meningsmot­ståndare. Hon började då fundera på vad som skulle hända om hon själv spårade ur. Så om du flippar skulle du alltså hoppa på en ark och åka iväg?

– Jag tror bara att jag väldigt gärna vill hitta en utväg som går fort. Det är extremt jobbigt att de utvägar man har nu tar så fruktansvä­rt lång tid och kräver så mycket. Vilket är som det måste vara. Men egentligen vill man bara att det ska komma en superhjält­e och rädda oss från allt det här, säger hon.

En av textradern­a går: ”Det här kommer inte att spelas på din radio eller ditt dansgolv”, och hon menar att klimathote­t fortfarand­e är ett ämne som man inte pratar om.

– Så fort man hör talas om miljön stänger man av för det känns inte bara deppigt, utan även väldigt långsiktig­t och vagt.

I SAMBAND MED tidigare skivsläpp har Annika Norlin åkt iväg på charter för att undvika all typ av hetluft. Det gör hon inte den här gången.

– Eftersom att jag helt plötsligt har blivit en miljötok måste jag vara mycket mer sparsmakad med mina charterres­or. Jag får typ låsa in mig i stället, säger hon och skrattar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden