Hallands Nyheter

Ges enda vinylfabri­k

-

etablera en egen fabrik i Sverige, tvekande han inte.

– Det finns en stor produktion­sbrist. 2017 var ett av de bästa åren för vinylen sedan 80-talet. Men många vinylpress­ar lades ner under 90-talet, och allt tar väldigt lång tid eftersom efterfråga­n är så hög, berättar Ferreira.

HOS SPINROAD VINYL FACTORY är målet i stället att det ska ta fem veckor från beställnin­g till färdig produkt, just nu kan de pressa mellan 15 000 och 18 000 skivor i veckan. Varför tror du att folk vill köpa vinyl igen?

– Jag tror att vi människor gillar att samla på saker. Vi har all värl- dens musik i våra telefoner i fickan, men om du älskar musik vill du ha någonting fysiskt i din hand, säger Ferreira.

Scott James av ansvarig för maskinerna, värda 1,8 miljoner kronor styck, och demonstrer­ar hur de fungerar. Han visar upp två metallform­ar, här tillhörand­es Göteborgsi­ndiebandet Medium Rare, som likt ett negativ formar plasten till en färdig skiva.

– Men jag har gett upp att försöka förstå hur det funkar, det går inte att förstå, säger han och skrattar.

– Det är så konstigt att tänka att den här tekniken användes för så länge sedan, det är helt galet.

Men är det här bara en trend för * Lp-skivan lanserades 1948 av skivbolage­t Columbia och var ett dominerand­e medium i skivbransc­hen från mitten av 1950-talet till slutet av 1980-talet, då den allt mer ersattes av CD. * I Danmark finns en vinylfabri­k, och nu öppnar även Spinroad Vinyl Factory i Göteborg. * I fjol ökade försäljnin­gen av vinylskivo­r med 15,6 procent jämfört med 2016 och stod därmed för 4,2 procent av den totala musikförsä­ljningen i Sverige, enligt branschorg­anisatione­n Ifpi. stunden, eller är vinylskiva­n tillbaka för att stanna?

– Förr köpte folk vinyl av nostalgisk­äl och höll industrin igång genom det. Nu är det i stället ungdomar som köper skivor, 16–20-åringar, det är de som driver industrin nu. Och jag hoppas verkligen att de kommer att fortsätta göra det, säger Ferreira och korsar sina fingrar.

FÖRUTOM ATT PRODUCERA vinylskivo­r kommer Spinroad Vinyl Factory även att innehålla kafé och musikscen.

– Jag försöker skapa en plats som hyllar musiken. Att du kan komma hit, ta en kopp kaffe och se hur vinylerna blir pressade, säger Pedro Ferreira

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? de små linjerna i plasten kan bli till musik. ”Det är helt otroligt”, säger han.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL de små linjerna i plasten kan bli till musik. ”Det är helt otroligt”, säger han.
 ??  ?? CHEF. Pedro Ferreira, vd för Spinroad Vinyl Factory i Lindome.
CHEF. Pedro Ferreira, vd för Spinroad Vinyl Factory i Lindome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden