Hallands Nyheter

Frida Eriksson från Varberg har startat en restaurang. Men det blev inte tvärs över gatan, direkt.

SYDNEY: ”JAG TRÄFFAR SÅ MÅNGA TREVLIGA MÄNNISKOR”

-

Frida Eriksson, 25 år, från Varberg har tillsamman­s med sin man Peter startat en restaurang på Bondi Beach i Sydney i Australien. – Att gå ut och bruncha i Australien är en stor del av kulturen och befolkning­en här spenderar kollosalt mycket pengar på att äta ute, säger hon.

”Det tog ett par månader innan vi kom på namnet”

Frida trivs i Australien. Hon längtar till sin familj i Varberg, och önskar att avståndet var kortare, men hon längtar inte till Sverige.

– I Australien har jag har en underbar man och jättefina vänner. Jag och Peter bor i ett mycket bra område och jag jobbar med det jag älskar, säger hon.

Egentligen var det USA Frida ville resa till från början. När hon gick på gymnasiet och läste teknik med inriktning multimedia ville hon ha ett utbytesår i USA, men var elva dagar för gammal då hon sökte. Hon gick klar sin utbildning, men drömmen om att åka utomlands fanns kvar. Efter att ha googlat på nätet fann hon att Australien var bästa landet för kombinatio­nen jobba och backpacka.

Hon for dit. Första tiden ägnade hon och reskompise­n Georgie från England sig åt att se sig omkring.

– Men när vi kom till Sydney började vi söka jobb direkt, och vi båda hade ett jobb inom loppet av en vecka. Jag kände mig rätt osäker på min engelska, men visade att jag verkligen ville lära mig och de gav mig en chans. Mitt första jobb var på en restaurang och bar i Sydneys centrala affärsdist­rikt. Restaurang­en heter Slip Inn och jag började jobba som bartender – vilket jag aldrig tidigare i mitt liv hade gjort.

MED ETT ETTÅRIGT working holidayvis­um har utländska besökare bara rätt att arbeta maximalt sex månader hos samma arbetsgiva­re. Men de som jobbar ute på landet, till exempel plockar frukt, i minst 88 dagar kan få ett extra arbetsvisu­m.

– Jag och min kompis från England fick jobb som trädgårdsm­ästare för BHP Billiton, världens största gruvföreta­g, i den lilla gruvstaden Port Hedland. Jobbet var väldigt fysiskt krävande och i Port Hedland blir det extremt varmt, vi jobbade utomhus hela dagarna i cirka 40 graders värme. Efter tre månader flög vi tillbaka till Sydney med ett andra års visum i bagaget.

Två veckor senare åkte hon hem på en enkelbilje­tt till Sverige.

– Det var underbart att träffa familjen igen men jag kände väldigt snabbt att jag ville tillbaka till Australien.

Frida återvände till Australien med sin kompis och luffade runt lite innan hon började arbeta i restaurang­branschen igen. När visumet var på väg att gå ut lyckades Frida stanna kvar genom att plugga Business Managemet i två år. Efter att ha studerat ett år träffade hon Peter och ett år senare flyttade de ihop.

– Vi har alltid varit väldigt intressera­de av restaurang­branschen. Peter ägde ett café och jag hade många års erfarenhet som barista och manager på restaurang­er och caféer. Vår dröm var att öppna ett ställe i det område vi älskade. När Peter började leta fick vi napp redan efter en månad.

DÄREFTER STARTADE ett intensivt arbete för Frida och Peter.

– Eftersom lokalerna bara var ett skal så behövde vi göra allting från början, hitta en designer, hitta byggare, hitta möbler och det var mycket pappersarb­ete. När det började närma sig öppning annonserad­e vi efter personal, det svåraste var att hitta en kock.

Dessutom måste de bestämma sig för vad restaurang­en skulle heta.

– Det tog ett par månader innan vi kom på namnet men när vi kom på det så var det perfekt: Parida. Det är en kombinatio­n av mitt och Peters namn och när vi kollade vad det betydde så kom ”nonsense” (struntprat) upp dataskärme­n. Det kunde inte bli bättre, för snacka struntprat är ju det du gör när du går ut med dina vänner på brunch.

Frida kan bara instämma i andras erfarenhet, att just första året att driva en restaurang är extra tuff.

– Vi har jobbat superhårt, nu känner vi äntligen att det har betalat sig. Vi har många planer för Paridas framtid som vi tror stenhårt på. Jag älskar det jag gör och att se utveckling­en. Jag träffar så otroligt många trevliga människor och har nu många stammisar som nu är mina vänner.

På restaurang­en serveras typisk australien­sk brunch, det mest populära är någonting med avocado, pocherade ägg, bacon eller rökt lax, mycket haloumi och för de sötsugna så serveras också belgiska våfflor med vaniljglas­s och fairyfloss.

 ??  ??
 ??  ?? DRÖMMEN. Frida och Peter tyckte att drömmen var att öppna en restaurang i det område de älskar, det är nu gjort. Det första året var tufft, nu efter nästan två år fungerar allt bra.
DRÖMMEN. Frida och Peter tyckte att drömmen var att öppna en restaurang i det område de älskar, det är nu gjort. Det första året var tufft, nu efter nästan två år fungerar allt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden