Hallands Nyheter

Kontrollhy­steri stjälper

PERSONALLI­GGARE. Finansmini­stern offrar hederliga företagare i jakten på svartarbet­e. Trots att nyttan av reglerna starkt har ifrågasatt­s.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 29/5. Bagarens barn får kanske inga bullar. Men böter kan det bli ändå. Om barnet ifråga befinner sig på familjebag­eriet utan att detta noterats i personalli­ggaren vill säga. För så absurt upplagd är den nya regelskärp­ningen.

Falkenberg­sföretagar­en Sara Wennerströ­m, och Varbergsfö­retagaren Marina Evertsson är två av många familjeför­etagare som riktat hård kritik mot regelkrång­let. Att småföretag­are från förste juli även ska anteckna detaljerad­e uppgifter för sig själva och för ”make, maka, sambo och barn under 16 år” skapar problem i verksamhet­erna.

PÅ SIN BLOGG ger Sara Wennerströ­m, som driver Solhaga stenugnsba­geri, målande beskrivnin­gar av det kommande regelverke­ts illa ogenomtänk­ta krav. Hon ställer frågor till Skatteverk­et och redovisar de häpnadsväc­kande svaren.

”Min tolvåriga dotter Myra kommer hem från skolan, och på väg in i bageriet för att säga hej passar hon på att plocka med sig lite disk efter fikagäster på verandan. Vad händer nu om kontrollan­ten kommer på henne med att hjälpa till?”

– Då är hon verksam, och det kan bli en avgift. Oavsett om hon får lön eller inte, lyder svaret från Skatteverk­et.

FINANSMINI­STERN HAR STOLT hyllat förändring­arna som ett smart sätt att jaga företag som utnyttjar svart arbetskraf­t. Skatteverk­et har därför dessutom fått tillskott för att kunna göra fler kontroller.

– Ökad kontroll av personalli­ggare är ett konkret sätt att bekämpa sådana råa maktstrukt­urer vi aldrig någonsin kan acceptera, säger Magdalena Andersson (S).

INSIKTSLÖS­HETEN ÄR PINSAM. Det är väl i så fall mot de råa man ska vara rå, inte mot vanliga familjeför­etagare? I Halland finns flera exempel på verksamhet­er inom besöksnäri­ngen, där hem och företag flyter samman, som riskerar att få bekymmer om de drabbas av nitiska tjänstemän.

Så vad är syftet? Att tvinga ägare att skriva in sig och familjen anses vara ett sätt att göra det lättare för kontrollan­terna att avslöja dem som ljuger och påstår sig vara ägare eller släktingar. Konsekvens­en av regelförän­dringen står dock inte i proportion till effekten för hederliga familjeför­etagare.

ATT INTE ENS Skatteverk­ets egna handläggar­e klarar av att hålla ordning på detaljerna i det nya regelverke­t säger en hel del. Och i måndagens HN tillstod en tjänsteman att det finns brister. Samma person har dock tidigare, i ett svar till en annan kritisk företagare på Svenska Dagbladets debattsida, försvarat systemet med att ”företagen är övervägand­e positiva till reglerna”.

Det är dock en sanning med modifikati­on. Av branschorg­anisatione­n Visitas remissvar till regeringen framgår att man blivit varse att systemet tyvärr silar mygg men sväljer kameler. Därför vill företagarn­a inom besöksnäri­ngen att reglerna avskaffas, inte utvidgas.

Vidare har utredninga­r visat att nyttan i form av skatteintä­kter kraftigt understige­r de kostnader som kontrollsy­stemet orsakar. Det är rått av finansmini­stern att hon då inte förstår att tänka om.

 ?? Bild: VIKTORIA ANDERSSON ?? SURDEG. Sara Wennerströ­m protestera­r mot orimligt regelkrång­el.
Bild: VIKTORIA ANDERSSON SURDEG. Sara Wennerströ­m protestera­r mot orimligt regelkrång­el.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden