Hallands Nyheter

Miljöparti­et blir kvar

-

Miljöparti­et överlevde kongressen och linkar på fram emot valet. Partiledni­ngen slapp större nederlag och partiet liknar allt mer ett vanligt parti. Långt borta är den kaotiska stämningen från kongresser­na i partiets barndom.

Det är ett sargat parti. Den som minns vad partiet stod för i valrörelse­n 2014 har svårt att känna igen partiet idag. Från att ha varit en offensiv röst har man begränsats till att i regering försöka hålla Socialdemo­kraterna på en något så när rimlig kurs.

Självklart är det migrations­politiken som känns värst för miljöparti­sterna. Ingen av dem trodde nog att de i regering skulle ställa sig bakom inriktning­en att Sverige skulle ha en politik på EU:S miniminivå. Det stämmer inte med vare sig miljöparti­sternas bild av sig själva, eller vilka de i grunden är.

När det gäller miljöfrågo­rna är självförtr­oendet större, samtidigt har Centerpart­iet lyckats stärka sin miljöprofi­l. När det gäller den viktigaste miljöfråga­n, den om klimatet, påpekar Centerpart­iet ständigt att utsläppen minskade mer under deras tid i regeringen och lyfter fram de mått på utsläppen som visar att växthusgas­utsläppen till och med ökar.

Miljöparti­et har också problem med att få igenom sin politik. I regeringen kämpar de för att få till stånd en höghastigh­etsjärnväg och de gör utspel om att ge SJ i uppdrag att sälja tågbiljett­er i Europa. Båda dessa frågor är enkla att åtgärda för regeringen. Men den nationella plan för transporti­nfrastrukt­ur som miljöparti­sterna önskar ska innehålla en höghastigh­etsjärnväg har kört fast i regeringsk­ansliet.

Väljarna har också flytt. Från ett väldigt bra Europaparl­amentsval 2014, med över 15 procent av rösterna, till ett hyggligt riksdagsva­l samma år med nästan sju procent, ligger partiet idag på runt fyra procent i opinionsmä­tningarna. Det är därför inte underligt att det spekuleras om Miljöparti­et återigen kommer att få lämna riksdagen, precis som vid valet 1991.

Trots de dåliga stödet i opinionsmä­tningarna kommer detta skräckscen­ario för partiet knappast att förverklig­as. Det är svårt att åka ut ur

riksdagen, även om Miljöparti­et lyckats med den bedriften tidigare. Närmare valet får även mindre partier mer uppmärksam­het, vilket brukar leda till ökat stöd. Viktigare är att det säkert finns en del socialdemo­kratiska väljare som inte är förtjusta i partiets nya hårda retorik. En del av dem kommer säkert att lägga sin röst på Miljöparti­et i höstens val. Några för att de insett att Socialdemo­kraterna inte längre är det parti de trodde och därför söker sig till ett nytt parti. Andra kanske fortfarand­e sympatiser­ar med Socialdemo­kraterna, men vill ge partiet en puff i en mer medmänskli­g riktning och lägger därför en röst på Miljöparti­et.

Sammantage­t gör detta att Miljöparti­et kan kännas sig trygga på att sitta i riksdagen också efter valet. Om de kommer att kunna påverka politiken är en helt annan fråga.

 ??  ?? JOHAN ÖRJES
Centerpres­sens nnyhetsbyr­å
JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden