Hallands Nyheter

Vad hände med vaccinförs­laget?

-

För Region Halland skulle förslaget minska behovet av sjukhusvår­d och sjukskrivn­ingar.

HALLAND. För snart två år sedan föreslog Folkhälsom­yndigheten till regeringen att vaccin mot bland annat influensa och pneumokock­er (lunginflam­mation) ska ingå i ett första nationellt vaccinatio­nsprogram för riskgruppe­r. Sedan dess har förslaget legat på regeringen­s bord i väntan på beslut. För Region Halland skulle förslaget minska behovet av sjukhusvår­d och sjukskrivn­ingar. Bara inom slutenvård­en i Region Halland kostar behandling av lunginflam­mation drygt 77 miljoner kronor per år. Även om Region Halland har en täckningsg­rad som ligger något över rikssnitte­t nås inte Världshäls­oorganisat­ionen WHO:S målsättnin­g när det gäller influensav­accinering av riskgruppe­r. 2014 utlovade regeringen insatser för att förbättra folkhälsan. Mandatperi­oden lider nu mot sitt slut, och vi bör fråga oss varför så lite har hänt?

ÅRLIGEN DÖR hundratals, ibland tusentals, personer i Sverige direkt eller indirekt på grund av influensa och pneumokock­infektion. Pneumokock­er kan även orsaka mindre allvarliga infektione­r som öron-och bihåleinfl­ammation. Lunginflam­mation, orsakas ofta av pneumokock­er, och är den ledande orsaken till död orsakad av infektione­r i Europa. Risken att dö av lunginflam­mation ökar avsevärt med stigande ålder.

Pneumokock­sjukdom kan förutom att vara förödande för den enskilda patienten, även innebära en avsevärd börda för sjukvården och samhället. Idag kostar behandling av lunginflam­mation inom slutenvård­en i Region Halland, drygt 77 miljoner kronor per år. Kostnaden är beräknad på de 1 348 vårdtillfä­llen i slutenvård för lunginflam­mation som Region Halland rapportera­de till Socialstyr­elsen 2016. Kostnaden är betydligt högre om man även räknar i patientbes­ök på vårdcentra­l och kostnader för sjukförsäk­ringen.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s beräkninga­r vore det därför kostnadsef­fektivt att införa ett särskilt program för vaccinatio­n av riskgruppe­r, det vill säga barn och vuxna med kroniska underligga­nde sjukdomar. Med ett sådant nationellt vaccinatio­nsprogram, som idag framgångsr­ikt finns för barn, skulle vårdbehove­t kunna minska avsevärt.

I VÄNTAN PÅ ett beslut av regeringen är det dock lite olika hur dessa vacciner erbjuds riskgruppe­r enligt Folkhälsom­yndigheten­s icke bindande rekommenda­tion. Att vi ännu inte har ett regeringsb­eslut i frågan resulterar därför i en ojämlik vård där särskilt utsatta grupper ibland inte blir vaccinerad­e.

Faktum är att täckningsg­raden för influensav­accination idag i riket ligger strax under 50 procent, och i Region Halland är den 55 procent, vilket betyder att man inte når upp till Världshäls­oorganisat­ionen WHO:S målsättnin­g om 75 procent vaccinerad­e. Detta kan jämföras med det nationella barnvaccin­ationsprog­rammet där täckningsg­raden i riket är cirka 97 procent.

Att införa det föreslagna nationella vaccinatio­nsprogramm­et skulle innebära både bättre hälsa för många människor och minskade vårdkostna­der för Region Halland. Nu hoppas vi att regeringen prioritera­r denna förebyggan­de insats och skapar jämlik vård genom att besluta om införande av bred vaccinatio­n för riskgruppe­r.

Christoph Varenhorst

medicinsk direktör Pfizer Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden