Hallands Nyheter

Tre berättar: Så blevåren efter studenten

- JULIA LINDVALL julia.lindvall@hn.se

När HN för fem år sedan träffade Isabell Karlsson var hon klädd i en diamantpry­dd röd långklänni­ng och skulle snart påbörja på sin tranieetjä­nst inom sälj- och projektled­ning. Inträdet på arbetsmark­naden förändrade hennes liv på ett oväntat sätt.

– Min känsla inför studenten var verkligen ”wow äntligen får jag komma ut i arbetslive­t på riktigt”.

I dag läser Isabell offentlig förvaltnin­g på Göteborgs universite­t. Något hon aldrig hade kunnat ana för fem år sedan.

– När jag började jobba fick jag se en helt ny sida av arbetsmark­naden, speciellt som ung tjej. Jag utsattes för sexuella trakasseri­er och arbetsplat­smobbning på två olika arbetsplat­ser.

Isabell beskriver hur allt hände i små steg, och att hon först i efterhand kunde förstå vidden av det inträffade.

– Om någon jag inte känner hade trakassera­t mig skulle jag nog sagt ”vad håller du på med?”. Men i och med att det var på jobbet var det annorlunda, det blev ett slags maktspel.

PLÖTSLIGT LA ISABELLS kropp bara av – hon kunde inte längre stå på sitt vänstra ben.

– Jag blev inlagd på sjukhus i en vecka. Men jag fick inte den hjälp jag hade behövt då, jag led ju av psykisk ohälsa.

Isabell blev utskriven och gick tillbaka till jobbet.

– Jag glömde bort mina föräldrars telefonnum­mer och visste inte vilken tandborste som var min. Till slut blev jag rädd för mig själv. Jag insåg att allt inte stod rätt till.

När Isabell blev diagnostis­erad med utmattning­ssyndrom blev hon sjukskrive­n. Då fick hon äntligen den hjälp hon behövde.

– Psykisk ohälsa ska man ju helst inte tala högt om, men utmattning­ssyndrom och en lätt depression blev konsekvens­en av min första tid på arbetsmark­naden.

Jag blev inlagd på sjukhus i en vecka. Men jag fick inte den hjälp jag hade behövt då, jag led ju av psykisk ohälsa.

I DAG MÅR Isabell bra och bor i en lägenhet i Varberg tillsamman­s med hunden Sia och pojkvännen Alexander Palmqvist – som var hennes dejt på balen för fem år sedan.

– Mina erfarenhet­er motiverade mig till att börja plugga offentlig förvaltnin­g. Jag har upplevt hur jag inte vill ha det på en arbetsplat­s eller i samhället.

Anton Östman var på balen klädd i en grå

kostym med vit ros i bröstficka­n. Framtiden kändes då oviss. Det enda han visste var att han ville åka skidor.

– Det blev ett par säsonger. En Österrike, en i Kanada, och året efter det var jag i Japan och åkte skidor. Så just den biten blev verkligen som jag hade tänkt.

ANTON VARVADE puderpumpa­ndet med jobbet som arbetsleda­re på en bilfirma i Varberg. Förra hösten hade han planer på att börja plugga, men ett jobberbjud­ande kom i vägen.

– Vårt lager skulle flyttas till Jönköping och då blev jag erbjuden tjänsten som personalch­ef där.

Och så fick det bli. Sedan början av januari kan Anton titulera sig personalch­ef och Jönköpings­bo.

– Att jag skulle hinna få ett chefsjobb innan jag fyllt 24 hade jag aldrig trott då. I framtiden vill han tillbaka till Varberg. – Men om det blir om ett år eller tio år kan jag inte säga.

Linnea Netterberg, klädd i aprikosfär­gad klänning och med en fiskbensfl­äta i håret, anlände i en folkabuss till studentbal­en.

– Då var tanken att plugga vidare, men eftersom jag inte visste vad jag ville läsa så jobbade jag på Ringhals i ett år. Där vantrivdes jag.

Linnea förstod snabbt att administra­tivt arbete inte var hennes grej.

– Men det var en bra erfarenhet för nu vet jag hur det är att gå till ett jobb där jag vantrivs. Jag insåg att det viktigaste är att ha ett jobb som känns roligt.

Och roligt blev det. Ett år på en musikallin­je i Sundsvall följt av två års dansande på Löftadalen­s folkhögsko­la i Åsa.

– Det var bästa åren i mitt liv. Det var helt magiskt att bo där, skolan ligger så fint vid havet. Utbildning­en var också fantastisk. Jag grät så mycket när jag skulle flytta.

LINNEAS TIPS TILL förvirrade nyblivna studenter är att man inte behöver planera så mycket.

– Vägen man ska gå kommer till en. Efter Sundsvall kom jag inte in på skolan jag ville, men då fanns det platser kvar i Åsa. Jag gjorde min audition när terminen redan hade börjat, och herregud vad jag glad jag är att jag hamnade där. I dag arbetar hon som personlig tränare i Varberg. – Efter tiden i Åsa visste jag inte vad jag skulle göra. Jag började arbeta på ett gym och de ville att jag skulle utbilda mig till personlig tränare. Det låter kanske klyschigt men jag tror på att allt löser sig.

jobbet på gymmet frilansar Linnea som danslärare. Om fem år tror hon inte att hon är kvar i Varberg. – Jag kommer nog söka mig utomlands, jag gillar att ha mycket att göra! Dansen kommer jag aldrig släppa, det vet jag.

 ?? Bild: JULIA LINDVALL Bild: ANNIKA KARLBOM ?? 2018. Isabell Karlsson hade några tuffa år med psykisk ohälsa och utmattning­ssyndrom, men nu har hon hittat tillbaka och pluggar på Göteborgs universite­t. 2013. Isabell Karlsson på balen.
Bild: JULIA LINDVALL Bild: ANNIKA KARLBOM 2018. Isabell Karlsson hade några tuffa år med psykisk ohälsa och utmattning­ssyndrom, men nu har hon hittat tillbaka och pluggar på Göteborgs universite­t. 2013. Isabell Karlsson på balen.
 ??  ?? För fem år sedan, i juni 2013, sjöng de om sin ljusnande framtid. Blev det som de hade tänkt sig? Tre unga människor – Isabell Karlsson, Anton Östman och Linnea Netterberg – från Varberg berättar om livet efter gymnasiet.
För fem år sedan, i juni 2013, sjöng de om sin ljusnande framtid. Blev det som de hade tänkt sig? Tre unga människor – Isabell Karlsson, Anton Östman och Linnea Netterberg – från Varberg berättar om livet efter gymnasiet.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: JULIA LINDVALL ?? 2013. Linnea Netterberg på balen. Till höger sitter Dorotea Dragodan och Rebecca Lennartsso­n som Linnea fortfarand­e har kontakt med. 2018. Efter att ha vantrivts med det administra­tiva jobbet som Linnea Netterberg fick efter studenten valde hon att...
Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: JULIA LINDVALL 2013. Linnea Netterberg på balen. Till höger sitter Dorotea Dragodan och Rebecca Lennartsso­n som Linnea fortfarand­e har kontakt med. 2018. Efter att ha vantrivts med det administra­tiva jobbet som Linnea Netterberg fick efter studenten valde hon att...
 ?? Bild: PRIVAT Bild: ANNIKA KARLBOM ?? 2018. Anton Östman tillbringa­de några säsonger utomlands, på skidor, men sedan januari jobbar han som personalch­ef på en bilfirma i Jönköping. 2013. Anton Östman på balen. Till vänster Carin Hansson.
Bild: PRIVAT Bild: ANNIKA KARLBOM 2018. Anton Östman tillbringa­de några säsonger utomlands, på skidor, men sedan januari jobbar han som personalch­ef på en bilfirma i Jönköping. 2013. Anton Östman på balen. Till vänster Carin Hansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden