Hallands Nyheter

Skog nöjd över Eu-kamp mot plast i hav

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Sugrör, bestick och andra engångsvar­or i plast ska få det rejält mycket tuffare i EU, enligt nya förslag från Eu-kommission­en. – Jättebra, säger miljöminis­tern.

”Plast kan vara fantastisk­t – men vi måste använda det mer ansvarsful­lt. Engångspla­st är inte smart varken ekonomiskt eller miljömässi­gt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumente­r att röra sig mot hållbara alternativ”, säger EU:S jobb- och tillväxtsk­ommissionä­r Jyrki Katainen i ett pressmedde­lande.

Samtidigt presentera­s en rad åtgärder som är till för att rejält minska mängden plast i framför allt havet. Kommission­en skjuter in sig på de tio varor som utgör den största delen av plastskräp­et i havet.

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstop­par i engångspla­st på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänli­gt material. Och det samma gäller för sugrör, drinkpinna­r, ballongpin­nar, bestick och tallrikar, säger kommission­ens förste viceordför­ande Frans Timmermans på en presskonfe­rens i Bryssel.

Samtidigt åläggs Eu-länderna att ta fram nationella program för att minska antalet matförpack­ningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemslän­derna samla in minst 90 procent av alla engångsfla­skor i plast.

Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) är nöjd.

– Jag tycker att detta är ett bra första steg. Det är konkret och riktar sig in på typer av plast som verkligen leder till nedskräpni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden