Hallands Nyheter

Duque möter Petro i andra omgången

- TT-AFP

Ivan Duque vann den första omgången i presidentv­alet i Colombia, men är inte i närheten av de 50 procent som krävs för att undvika en andra valomgång.

I juni väljer folket om han eller vänsterkan­didaten Gustavo Petro ska tillträda presidentp­osten.

Senatorn Duque, 41, kan bli den yngste presidente­n genom tiderna i landet om han tar hem även den andra omgången i valet.

Hans kampanj har kommit att handla mycket om fredsavtal­et med den tidigare Farcgerill­an.

Duque har bland annat lovat att göra ändringar i fredsavtal­et med Farc. Han anser att gerillan har kommit undan för lätt och han har fått stöd av väljare som upprörs över eftergifte­r som gjorts till Farcmedlem­mar.

När de flesta röster räknats hade han 39,7 procent och Petro 25,0 procent.

Om Duque blir president har han lovat att göra ”strukturel­la förändring­ar” i överenskom­melsen från 2016, som ledde till att Farc avväpnades och omvandlade­s till politiskt parti

Petro, som kandiderar för det vänsterori­enterade partiet Colombia Humana, har sagt att han vill ha ett Colombia utan hat och hämnd och att landet ska lämna ”korruption­smaskineri­et” bakom sig.

Valmyndigh­eten rapportera­r att vallokaler­na stängde som planerat efter åtta timmars ”helt normalt” röstförfar­ande. Stora städer, bland annat Bogotá, har haft ett högt valdeltaga­nde.

 ?? Bild: FERNANDO VERGARA ?? FÖRSTA OMGÅNGEN. Ivan Duque vann första valomgånge­n i presidentv­alet i Colombia.
Bild: FERNANDO VERGARA FÖRSTA OMGÅNGEN. Ivan Duque vann första valomgånge­n i presidentv­alet i Colombia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden