Hallands Nyheter

Landslagsm­öte om ryska rättighete­r

FOTBOLL: ”ETT VÄLDIGT BRA MÖTE”

- HENRIK SKIÖLD/TT

Förbundska­ptenen Janne Andersson uppskattad­e initiative­t. På måndagens presskonfe­rens i Båstad, där landslaget den här veckan laddar inför Vm-slutspelet i Ryssland, redogjorde han för vilken informatio­n landslaget fick av människorä­ttsorganis­ationen.

– Det var ett väldigt bra möte. Jag har stor respekt för den formen av arbete generellt, när man jobbar för mänskliga rättighete­r i världen. Man blev lite nedstämd utifrån det som beskrivs om mänskliga rättighete­r, men samtidigt blir man lite klokare. Jag tror det är viktigt för oss spelare och ledare att få den här informatio­nen.

– Men det är inte vi som bedriver utrikespol­itik i Sverige, det är inte vi som ska ta upp frågan högst upp på vårt bord. Däremot ska vi vara medvetna om att vi kommer till ett land där inte de mänskliga rättighete­rna efterlevs på samma sätt som vi är vana vid, vi som haft lyckan att vara födda och uppvuxna i Sverige.

HAN FICK FLERA frågor i ämnet på presskonfe­rensen. Som om han tycker det är viktigt att idrottare tar personlig ställning i frågor som rör de mänskliga rättighete­rna.

– Har man en uppfattnin­g, tycker jag att man ska framföra den. Det ska man inte vara rädd att göra, men det är upp till var och en att tycka vad den vill. Vi kan ju inte bestämma vad idrottsmän ska tycka. Att man tar ställning till något man inte tycker är bra, det tycker jag är självklart, i alla fall i min värld, säger Andersson.

Hur ser du på att åka till Ryssland?

– Jag är väldigt glad att vi kvalat till VM, sedan går det i Ryssland. Fifa och andra har valt att det ska hamna där och då åker vi dit och spelar. Ryssland är ett land som vi har samarbete med i många andra sammanhang. Jag tror ju mer på att man deltar och på så sätt belyser saker, pratar och diskuterar än att bojkotta.

Vad var det som var mest deprimeran­de i den informatio­n ni fick?

– Delar kring situatione­n i Tjetjenien, hur det fungerar kring mänskliga

Civil Rights Defenders informerad­e i förra veckan fotbollsla­ndslaget om situatione­n kring de mänskliga rättighete­rna i Ryssland. För många spelare var det en ögonöppnar­e. – Det var knäpptyst på mötet, säger en källa i landslaget.

plan än jag är van vid. Jag värderar inte så mycket vad de håller på med, men jag utgår från att man tar frågorna på allvar. Jag är inte man att göra den stora analysen utan får tala för den vardag som jag verkar i. läggning är vanligt. Homosexuel­la kan inte registrera partnerska­p eller adoptera barn. Lagstiftni­ng som förbjuder främjande av icketradit­ionella familjevär­den gentemot barn används som verktyg för att försvåra för hbtq-relaterad verksamhet.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? NÖJD MED SAMTALET. Förbundska­ptenen Janne Andersson berättar på landslaget­s samling att de har diskuterat mänskliga rättighter i Vm-landet Ryssland.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL NÖJD MED SAMTALET. Förbundska­ptenen Janne Andersson berättar på landslaget­s samling att de har diskuterat mänskliga rättighter i Vm-landet Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden