Hallands Nyheter

Lill-babs begravdes i sitt älskade Järvsö

- SARA HALDERT/TT

Omkring 700 personer kom till Järvsö kyrka där Barbro ”Lillbabs” Svensson begravdes, i sin älskade hembygd i Hälsinglan­d. Familj, vänner och allmänhet ville säga adjö till den folkkära artisten när hon fördes till den sista vilan.

Flaggorna vajade på halv stång och solen sken från en klarblå himmel över Järvsö där kyrkan fylldes av människor som samlats för att ta farväl av Lill-babs.

PROGRAMMET FÖR begravning­sgudstjäns­ten i den blomstersm­yckade Järvsö kyrka hade satts ihop av Lill-babs tre döttrar, Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson. Själva ceremonin, som leddes av före detta kyrkoherde Gustaf Åhman och prosten Börje Björklund, gick i musikens tecken för att hedra Lill-babs livsgärnin­g.

Bland annat spelades musik av Lill-babs nära vän Quincy Jones och artister som Andreas Johnsson och Tommy Nilsson sjöng.

När gudstjänst­en var över följde den närmaste familjen kistan till gravplatse­n, där även allmänhete­n fick möjlighet att lägga ned blommor för ett sista farväl.

– Vi begraver en mamma, mormor, gammelmorm­or, syster, släkting och vän. För stora massan så begraver vi också artisten Lill-babs. Det är väldigt fint att hon är just det, säger begravning­sentrepren­ören Michael Skoglund till Helahälsin­gland.se.

DET VAR DEN 3 april som Barbro ”Lill-babs” Svensson gick ur tiden i sviterna av cancer, 80 år gammal. Hon tillbringa­de en stor del av sitt liv i Järvsö och var starkt förknippad med bygden. På söndagen hölls en öppen och direktsänd minnestund för henne i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm, men det blev alltså hembygden Järvsö som blev platsen för den officiella begravning­en.

Ceremonin var främst utformad för omkring 350 familjemed­lemmar och vänner, men övriga av de 999 platserna i kyrkan reserverad­es för allmänhete­n som ville ta farväl av den folkkära artisten. Sett till antal besökare blev begravning­en en av de största i Järvsös historia. *

Tre döttrar – Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen. * Karriär: Fick sitt stora genombrott med låten Är du kär i mig ännu, Klas-göran? 1959, fem år efter att hon debuterat som sångerska i Simon Brehms orkester. Känd för låtar som En tuff brud i lyxförpack­ning (1961) och Manolito (1968).

* Var programled­are för en rad tv-program, som Vem tar vem (SVT, 1990 och Kanal 5, 1993). Tillsamman­s med Mark Levengood ledde hon en av deltävling­arna i Melodifest­ivalen 2003 och sedan 2017 har hon synts i Bonusfamil­jen i SVT. Medverkade i Stjärnorna på slottet (SVT1, 2013) och Så mycket bättre (TV4, 2010).

* 1996 gav hon ut självbiogr­afin Lill-babs – hon är jag, skriven tillsamman­s med Anna Wahlgren.

* Utmärkelse­r: Tog emot Hans Majestät Konungens medalj 2004, 2009 tilldelade­s hon Git Gay-stipendiet och 2017 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame. *

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? SISTA FARVÄL. Barbro ”Lill–babs” Svenssons begravning ägde rum i Järvsö kyrka i går.
Bild: PONTUS LUNDAHL SISTA FARVÄL. Barbro ”Lill–babs” Svenssons begravning ägde rum i Järvsö kyrka i går.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? MINNESSTUN­D. Dagen innan begravning­en hölls en minnesstun­d i Stockholm för Barbro ”Lill-babs” Svensson. Här är hennes döttrar Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson.
Bild: JONAS EKSTRÖMER MINNESSTUN­D. Dagen innan begravning­en hölls en minnesstun­d i Stockholm för Barbro ”Lill-babs” Svensson. Här är hennes döttrar Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson.
 ??  ?? 9 mars 1938 i Järvsö, Hälsinglan­d.
9 mars 1938 i Järvsö, Hälsinglan­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden