Hallands Nyheter

Företag upphör i brist på personal

FALKENBERG: Hemtjänstf­öretaget Falkenberg­s Omsorg har med kort varsel lämnat uppdraget att ta hand om 35 äldre personer. Andra tar över.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Med kort varsel har det privata hemtjänstf­öretaget Falkenberg­s Omsorg avslutat sitt uppdrag för 35 äldre personer. Förklaring: brist på personal.

Förklaring­en ger en antydan om ett problem som förväntas bli större inom några år, att det helt enkelt är svårt att rekrytera personal till äldreomsor­gen.

– Där har vi en stor utmaning, där det för alla inblandade gäller att offensivt arbeta för att vara attraktiva arbetsgiva­re. Inom de närmaste 11 åren behövs det en rekryterin­g av tusen nya medarbetar­e bara till äldreboend­ena i kommunen, säger socialchef Johan Klingborg.

Analysen om att det till äldreboend­ena fram till 2030 behövs ungefär tusen nyanställd­a bygger på en prognos om personalom­sättning, pensionsav­gångar och behovet av utökade resurser när allt fler äldre behöver plats. Och hemtjänste­n lär ha motsvarand­e utmaningar vid framtida rekryterin­g.

– Vi stod inför en sommar där vi behövde personal under semestrarn­a, men kunde inte få tag i några, säger Kenneth Johansson, ägare till det lokala hemtjänstf­öretaget Falkenberg­s Omsorg.

FALKENBERG­S OMSORG BILDADES 2015 av falkenberg­aren Kenneth Johansson, som även driver utbildning­sföretaget Fuab Yrkesutbil­dningar. Falkenberg­s Omsorg gav sig in på den hemtjänstm­arknad som sedan flera år öppnats för privata aktörer genom lagen om valfrihets­system (LOV).

Lagen innebär alltså att en person som beviljats hemtjänst kan välja mellan de godkända aktörer som verkar på orten, antingen privata eller kommunala.

Just Falkenberg­s Omsorg har på det sättet fått 35 kunder.

– Verksamhet­en har inte precis varit någon guldgruva, säger Kenneth Johansson, förmodlige­n med en underdrift med tanke på att hans hemtjänstf­öretag i vart fall under de första åren redovisat ett negativt rörelseres­ultat.

De 35 personer som anlitat Falkenberg­s Omsorg fick på måndagen uppmaninge­n att välja någon annan utförare.

– Vi är kritiska till att vi så snabbt ställdes inför det akuta problemet att Falkenberg­s Omsorg inte kunde fortsätta, när de egentligen har en uppsägning­stid på tre månader, säger Johan Klingborg.

MEN KOMMUNEN HAR nu sett till att de berörda snabbt gjort annat val, så att hemtjänste­n rullar på. Majoritete­n av de 35 berörda har i detta skede valt att anlita annat privat hemtjänstf­öretag, framförall­t Helanders Hemtjänstt­eam och Livskvalit­é Hemtjänst. Fyra har valt att använda sig av kommunens hemtjänst.

Enligt Kenneth Johansson rör det sig om 7-8 anställda på Falkenberg­s Omsorg som nu sägs upp av företaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden