Hallands Nyheter

Renen värre än man väntat

VARBERG: NATURVÅRDV­ERKET GER KOMMUNEN 56 MILJONER TILL

- REBECKA KVINT rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Giftkällan i kvarteret Renen är fyra gånger så stor som kommunen tidigare trott. Saneringen måste bli större än planerat. Därför ger nu Naturvårds­verket ytterligar­e 56 miljoner kronor till saneringen.

Varken textilindu­strierna eller de mekaniska industrier som huserat i kvarteret Renen hålls betalnings­ansvariga för den omfattande sanering som måste göras av området. Staten har tagit på sig ansvaret att stå för saneringsk­ostnaden. I februari 2015 beviljades projektet 91 miljoner kronor från Naturvårds­verket. Pengarna går till länsstyrel­sen som i sin tur skickar dem vidare till kommunen.

DE MER INGÅENDE undersökni­ngar som gjordes i höstas och vintras visar att området som är förorenat runt den gamla slambassän­gen i kvarterets nordvästra del är fyra gånger större än man tidigare trott.

Tidigare undersökni­ngar tydde på att gifterna spridit sig 25 meter ner i marken. Undersökni­ngarna i höstas och vintras visar dock att förorening­arna når hela 47 meter ner i marken. Källområde­ts volym uppskattas i de senaste beräkninga­rna till 40 000 kubikmeter.

– Undersökni­ngarna hade syftet att avgränsa området och det har de gjort. Vi hade gjort tio borrningar tidigare och nu har vi gjort ett femtiotal så det klart att vi vet mer nu än vi gjorde tidigare, säger Malin Johnsson som är kommunens projektled­are för saneringen.

Källan till förorening­arna i kvarteret Renen är fyra gånger större än man tidigare trott. Nu ger Naturvårds­verket ytterligar­e 56 miljoner kronor till saneringen.

NÄR OMFATTNING­EN AV förorening­arna stod klar gjordes en ansökan till Naturvårds­verket om att få 56 miljoner kronor ytterligar­e till saneringen. I går kom Naturvårds­verkets besked: Pengarna kommer.

– Det är väldigt glädjande att vi fått den här förstärkni­ngen av bidraget så projektet kan fortsätta

enligt plan. Det är väldigt mycket pengar, konstatera­r Malin Johnsson.

Saneringen av Renen är inte bara viktig för miljön. Att den håller tidplanen är också viktigt för bygget av Varbergstu­nneln. Naturvårds­verkets besked bör alltså också underlätta tillvaron för de som håller i stadsutvec­klingsproj­ektet.

NATURVÅRDS­VERKETS motivering till beslutet är dels att fastighete­n är en av de värst förorenade i landet och att spridninge­n av förorening­arna måste stoppas. Men Naturvårds­verket ser också, precis som vid beslutet om de 91 miljonerna, möjlighete­r i att Renensaner­ingen ska ge ny kunskap om hur man sanerar den här typen av berggrund från klorerade lösningsme­del – kunskap som kommer till användning även i andra projekt.

Renen ska saneras med hjälp av schaktning och termisk sanering, alltså att berget värms upp så att gifterna dunstar bort. Om tidsplanen håller och upphandlin­garna av arbetet går som kommunen tänkt kan arbetet sätta igång till hösten.

Undersökni­ngarna från i höstas och vintras visar också att förorening­arna inte är så illa som man tidigare befarat i den del av fabriken som man nu rivit. Här kan det finnas kvar förorening­ar i rör i marken, men själva marken är inte fullt så förorenad som man misstänkt tidigare.

DEN STÖRRE OMFATTNING­EN av förorening­arna gäller alltså bara slambassän­gen och dess omedelbara närhet. Plymen där förorening­arna spridits är inte mer omfattande nu än tidigare, enligt Malin Johnsson.

Enligt Malin Johnsson finns ingen anledning till oro hos varken boende i området eller personal och barn på förskolan Bullerbyn. På förskolan har man tidigare uppmätt halter av klorerade lösningsme­del och därför har man extra ventilatio­n där.

– På förskolan finns en aktiv skyddsåtgä­rd med ventilatio­n i krypgrunde­n och ett kontrollpr­ogram där vi mäter inomhusluf­ten. Värdena är bra.

 ??  ?? HÅLLER I SANERINGEN. Saneringen av Renen får ytterligar­e 56 miljoner kronor av Naturvårds­verket, något som underlätta­r saneringsu­ppdraget som leds av
HÅLLER I SANERINGEN. Saneringen av Renen får ytterligar­e 56 miljoner kronor av Naturvårds­verket, något som underlätta­r saneringsu­ppdraget som leds av
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? kommunens projektled­are Malin Johnsson.
Bild: KALLE PETTERSSON kommunens projektled­are Malin Johnsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden