Hallands Nyheter

Myndighet lägger PEAB åt sidan

- REBECKA KVINT/TT STAFFAN GUSTAFSSON/TT

Konkurrens­verket har annat att göra och går inte vidare med utredninge­n av affärerna mellan Varbergs kommun och PEAB Anläggning AB.

Konkurrens­verket kommer inte att utreda kommunens och PEAB:S överenskom­na priser vid Smeakalles äng.

Konkurrens­verket följer en prioriteri­ngspolicy när de väljer vilka misstänkta märklighet­er myndighete­n ska utreda och vilka den ska lämna därhän.

Prislistor­na på bostadsomr­ådet Smeakalles äng etapp två i Tvååker passerar inte nålsögat och Konkurrens­verket meddelar nu att man inte kommer att utreda ärendet vidare.

Konkurrens­verkets besked ger dock inget svar på frågan om Smeakalles äng hanterats på rätt sätt enligt upphandlin­gslagstift­ningen. ”Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till om ert agerande är tillåtet enligt upphandlin­gslagstift­ningen.”

SOM HN BERÄTTAT i flera artiklar finns en omfattande kritik från en grupp företagare om hur kommunen och PEAB Anläggning AB gjort affärer med varandra.

I fallet med Smeakalles äng etapp två utförde PEAB markarbete­n i området inom ramen för det ramavtal som kommunen då hade med PEAB. Men timprisern­a på arbetskraf­ten avvek från de timpriser som var bestämda i ramavtalet, något som kommunen hela tiden försvarat men som en grupp företagare kritiserat.

Konkurrens­verket släpper alltså ärendet med Varbergs kommun och PEAB Anläggning AB. Ärendet lever dock vidare hos riksenhete­n mot korruption hos Åklagarmyn­digheten.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) är lättad över Konkurrens­verkets beslut. Men hon menar att man ändå bör ta lärdom av den kritik som framkommit.

– Vi har fått tydliga signaler om att det finns ett missnöje kring hur vi skött upphandlin­g och dialog med de lokala företagen. Vi har ett politiskt beslut från kommunfull­mäktige om att vi ska underlätta för de lokala företagen, men samtidigt är vi bundna av juridiken som innebär att vi inte kan gynna vissa företag. Däremot kan vi ju anpassa upphandlin­gsunderlag på ett sådant sätt att även små och medelstora företag får chansen, säger Stenkil.

Kommunen har fått kritik för att det ”bara är de stora drakarna som får chansen”, och nyligen blev det också så att PEAB återigen vann upphandlin­gen om markarbete­n.

– De vann upphandlin­gen och vi har ingenting som pekar på att det har begåtts några felaktighe­ter. Vi kan ju inte stoppa ett företag från att delta i en upphandlin­g bara för att det finns anklagelse­r riktade mot dem, säger Stenkil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden