Hallands Nyheter

Jakt på gamla Varberg vid stationen

VARBERG: I veckan påbörjas tre olika arkeologis­ka utgrävning­ar i närheten av stationsom­rådet. Anledninge­n stavas Varbergstu­nneln.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Kan det finnas fornlämnin­gar vid stationsom­rådet? Det ska tre olika arkeologis­ka utgrävning­ar ge svar på. För trafikante­r innebär det begränsade parkerings­möjlighete­r längst med Birger Svenssons väg/ Västra Vallgatan.

Innan grävmaskin­erna sätter skopan i marken inför bygget av Varbergstu­nneln ska marken längst med stationsom­rådet finkammas efter fornlämnin­gar.

Trafikverk­ets arbete med att göra tre provgropar drog i gång under måndagen.

Arkeologer­na Petra Nordin och Elisabet Schager leder arbetet. Under tisdagen var de på undersökni­ngsplatsen vid busstation­en i anslutning till stationshu­set.

– VI LETAR efter fynd från gamla Varberg, bland annat efter konstrukti­onen från en hamnanlägg­ning från slutet av 1500-talet. Just nu är vi på en spännande nivå, säger arkeologen Petra Nordin på Statens historiska museum.

STARTEN FÖR ARBETET med provgropen mitt emot inlinesban­an längst med Birger Svenssons väg gick dock inte som planerat. Grävmaskin­isten stötte på hinder i form av ledningar och därför måste ytan för provgropen utökas. Enligt Trafikverk­et ska det arbetet inte påverka trafikante­rna. Men den arkeologis­ka utgrävning­en vid parkerings­platsen mitt emot Försäkring­skassan kan ställa till det för bilister - eftersom den delvis kommer vara avspärrad i nästan två veckor.

– Vi räknar med att göra klart arbetet på tio dagar, men till exempel störtskura­r som i går (läs måndag) kan försena arbetet, säger Jesper Mårtensson på Trafikverk­et.

Arbetet skulle egentligen ha påbörjats redan i mars månad. Men det har varit svårt för Trafikverk­et att få tag på en ledig entreprenö­r

”Vi letar efter fynd från gamla Varberg, bland annat efter konstrukti­onen från en hamnanlägg­ning.”

PETRA NORDIN arkeolog

och därför har arbetsstar­ten dragit ut på tiden.

– Vår huvudentre­prenör är inte på plats ännu. Sedan har tung trafik, resenärer och trafiken på järnvägen hindrat oss från att följa alla regler som finns. Det finns också förorening­ar i marken som vi måste beakta, säger Jesper Mårtensson.

Under den arkeologis­ka förundersö­kningen passar man på att ta prover för att fastställa hur förorenad marken är. Detta görs eftersom massorna ska återanvänd­as. Planen är att fyllnadsma­ssorna dels ska transporte­ras till Lassabacka­deponin och dels ska användas till markhöjnin­gen vid området för Västerport. Detta för att förbereda för kommande havsnivåfö­rändringar.

– KOMMUNEN SKA ha massor som är byggbara. Ett resursutny­ttjande eftersom man slipper att köpa in massor, säger Jesper Mårtensson.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? FORNLÄMNIN­GAR. Arkeologer­na är på jakt efter fynd från gamla Varberg. En konstrukti­on av en hamnanlägg­ning från slutet av 1500-talet kan dyka upp i jorden.
Bild: KALLE PETTERSSON FORNLÄMNIN­GAR. Arkeologer­na är på jakt efter fynd från gamla Varberg. En konstrukti­on av en hamnanlägg­ning från slutet av 1500-talet kan dyka upp i jorden.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? ARKEOLOGI. Inför byggandet av Varbergstu­nneln görs tre provgropar längst med bangården för att undersöka om det finns fornlämnin­gar i området.
Bild: KALLE PETTERSSON ARKEOLOGI. Inför byggandet av Varbergstu­nneln görs tre provgropar längst med bangården för att undersöka om det finns fornlämnin­gar i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden